Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Καταρρέει ο Παπαδήμος, μπροστά η ΝΔ με 16,5%



Διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που φτάνει το 16,5% από το ΠΑΣΟΚ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue («Καθημερινή»). Στην ίδια έρευνα οι πολίτες εμφανίζονται κατά 91% ανασφαλείς, κατά 85% δυσαρεστημένοι με το επίπεδο της ζωής τους, ενώ παράλληλα σε ποσοστό 87% θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Παπαδήμου μέσα σε μόλις δύο μήνες καταγράφει εντυπωσιακά αρνητικά ποσοστά, καθώς οι δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της μεταβατικής κυβέρνησης φτάνουν σήμερα στο 91%, ενώ η εμπιστοσύνη προσωπικά στον Λουκά Παπαδήμο μειώνεται στο 36% από το 45% που ήταν τον Νοέμβριο του 2011, με την έλλειψη εμπιστοσύνης να εκτοξεύεται στο 62% από το 35% τον Νοέμβριο του 2011. Προβληματισμό προκαλεί και η αρνητική στάση των πολιτών έναντι της λειτουργίας της δημοκρατίας στον τόπο μας, μια και το 81% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της, ενώ ένα διψήφιο ποσοστό (11%) δηλώνει ότι η δημοκρατία καταργήθηκε στον τόπο.

 Ως προς το ΠΑΣΟΚ το βαρόμετρο καταγράφει εικόνα αποσύνθεσης, καθώς η εκλογική του επιρροή περιορίζεται πλέον στο 14% καταγράφοντας πτώση 1,5 μονάδας από τον Δεκέμβριο.

Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, όπως καταγράφεται στην έρευνα, δείχνει:
Ν.Δ. 30,5%, ΠΑΣΟΚ 14%, Δημοκρατική Αριστερά 13,5%, ΚΚΕ 12,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΛΑΟΣ 5,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 4%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, λοιπά 5,5% και η αποχή αγγίζει το 32,5%.

Οπως φαίνεται και από τα παραπάνω ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ απειλείται να χάσει και τη δεύτερη θέση από κάποιο κόμμα της Αριστεράς, αν συνεχιστεί η κατρακύλα του.

Από την άλλη βέβαια η Ν.Δ. δεν συγκεντρώνει ακόμη ποσοστό αυτοδυναμίας, παρά τη μεγάλη διαφορά που έχει από το ΠΑΣΟΚ. Πτώση παρουσιάζουν τόσο ο ΛΑΟΣ όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των εδρών σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής τα κόμματα θα συγκέντρωναν:
Ν.Δ. 127-138 έδρες, ΠΑΣΟΚ: 32-43, Δημοκρατική Αριστερά 28-45, ΚΚΕ 30-38, ΣΥΡΙΖΑ 30-35, ΛΑΟΣ 12-18, Οικολόγοι 8-13.

Σε ανακοίνωσή του ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ν.Δ. σχολιάζοντας τη νέα δημοσκόπηση υποστηρίζει: «Συνεχίζει να μειώνεται η εμπιστοσύνη στην αναγκαστική μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, και ο Αντώνης Σαμαράς προβάλλει με τεράστια διαφορά ως το μόνο πρόσωπο που είναι κατάλληλο για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ η Ν.Δ. με ανοδική τάση καταγράφει πλέον υπερδιπλάσια εκλογική επιρροή από το ΠΑΣΟΚ».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου