Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΝΔ: Οι διαφωνίες για 13ο, 14ο μισθό και επικουρικές!



Το μόνο που έχει απομείνει είναι το πώς θα βαφτίσουν την κοροϊδία με το κόψιμο των μισθών των εργαζομένων. Και αυτό γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, τα υπόλοιπα οι εταίροι (τρόικα - κυβέρνηση - εργοδότες) φαίνεται ότι τα έχουν βρει· και το τι θα κόψουν και από πού. Αφού πρώτα έριξαν το... δόλωμα για μείωση ή κατάργηση του κατώτατου μισθού, τώρα ρίχνουν στο τραπέζι το plan B, που περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, το πάγωμα της ωρίμανσης και το ενδεχόμενο πλαφόν στους δικαιούχους του 13ου και 14ου μισθού. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μαξίμου ξεκαθάρισε τις θέσεις του για όλο το οικονομικό φάσμα εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.

 Πρώτον, δεν συζητά το θέμα οριζόντιας μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Δεύτερον, το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αφορά καταρχήν τους κοινωνικούς εταίρους. Επί της ουσίας η Ν.Δ. διαφωνεί με τη μείωση ή την κατάργηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, γιατί κάτι τέτοιο θα ανατροφοδοτήσει την ύφεση. Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι μπορεί να βρεθούν ισοδύναμα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση φορολογικών συντελεστών. Στη Συγγρού επίσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι του Προκρούστη μέτρα που δεν ζητά η τρόικα, αλλά εντάσσονται σε ένα παιχνίδι επικοινωνιακό που κάνει η κυβέρνηση, δημιουργώντας κλίμα φόβου για να περάσουν οι πολιτικές που έχει συμφωνήσει με τις δάνειες δυνάμεις. Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων η Ν.Δ. επιμένει ότι πρέπει να τα πάρει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, ενώ η μαύρη τρύπα στον Προϋπολογισμό του 2011 που κατάρτισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα εξεταστεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ενημέρωση, τέλος, που υπήρξε για το PSI ήταν ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις και οι εκβιασμοί συνεχίζονται τόσο από το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νικολά Σαρκοζί (με τον οποίο επικοινώνησε χθες ο κ. Λουκάς Παπαδήμος) ξεκίνησε πάλι το γνώριμο παιχνίδι των εκβιασμών με τη νέα δόση (αναλυτικά σελ. 21).

Στο εσωτερικό μέτωπο είχαμε την επανεμφάνιση του Θόδωρου Πάγκαλου, που σε συνέντευξή του σε κινέζικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν βλέπει τον λόγο να προκηρυχθούν εκλογές, ενώ επισημαίνει ότι η πιθανότητα «μιας νέας πολιτικής κρίσης που ενδεχομένως θα έριχνε την κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που βιώνει τη λιτότητα».

Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ισχυρίστηκε ότι εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε να παραμείνει πρωθυπουργός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής συνέχισε και χθες την ίδια τακτική της κινδυνολογίας, έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία που έχει κατά 150 ευρώ χαμηλότερο κατώτατο μισθό απ' ό,τι η Ελλάδα, και ότι για να σωθούν δουλειές κάποιοι θα πρέπει να μειώσουν τους μισθούς τους.

Τέλος τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα επώδυνα μέτρα ζήτησε χθες με επιστολή στον Φ. Πετσάλνικο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το μέλλον χωρίς να έχει γνήσια λαϊκή εντολή, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για επιχείρηση εκβιασμού και εκφοβισμού του λαού.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου