Η ΔΑΚΕ Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την συγκρότηση του ΔΣ της Ε΄ΕΛΜΕ :
Στις πρόσφατες εκλογές για το ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η ΔΑΚΕ σημείωσε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση που μεταφράζεται σε δύο έδρες από τις επτά στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαδικασία συγκρότησης που παραβλέπει τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αναλογικής εκπροσώπησης.
Η δημοκρατία απαιτεί τη δίκαιη κατανομή των θέσεων ευθύνης με βάση τη λαϊκή βούληση, κάτι που στις εκλογές αποτυπώνεται στα ποσοστά και στις ψήφους που έλαβαν οι παρατάξεις. Ωστόσο, αντί να επιδιώκεται η συνεργασία και η πολυφωνία, βλέπουμε μια προσπάθεια μονοπώλησης των θέσεων από την πρώτη παράταξη, <<Παρεμβάσεις>>, η οποία λειτουργεί με τρόπο που ευνοεί αποκλειστικά τα δικά της στελέχη. Αντί να υπηρετείται το κοινό καλό και οι ανάγκες όλων των συναδέλφων, προωθείται ένα μοντέλο που κοιτάζει μόνο την παράταξή τους, τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν στο ΔΣ, αγνοώντας τη δημοκρατική απαίτηση για αναλογική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων.
Η ΔΑΚΕ, με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, επενδύει σε δύο νέους ανθρώπους, τον Απόστολο Γαρούφο νέο Αναπληρωτή και την Ελισσάβετ Ρουμπιδάκη νεοδιόριστη καθηγήτρια και οι δύο φιλόλογοι ειδικής αγωγής ΠΕ02.50. Η απόφασή μας να εμπιστευτούμε νέους συναδέλφους, που εκπροσωπούν τη νέα γενιά εκπαιδευτικών, αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για ανανέωση, διαφάνεια και συμμετοχή. Αυτοί οι νέοι εκπαιδευτικοί φέρνουν φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά, ενισχύοντας τη δυναμική της παράταξής μας και του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά.
Αντίθετα, η αποκλειστική στήριξη της πρώτης παράταξης στα δικά της στελέχη υπονομεύει τη δημοκρατία και δημιουργεί ερωτήματα για τη νομιμοποίηση της διοίκησης. Εάν το ΔΣ δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνάμεις που εκφράστηκαν στις κάλπες, πώς μπορεί να διεκδικεί ότι εκπροσωπεί όλους τους συναδέλφους; Η επιμονή τους να αποκλείουν τη ΔΑΚΕ από θέσεις ευθύνης, όπως αυτή του αντιπροέδρου ή Γενικού Γραμματέα, δεν προάγει το πνεύμα συνεργασίας, αλλά επιβεβαιώνει την προσκόλλησή τους σε μικροπολιτικές πρακτικές.
Η δημοκρατία δεν είναι απλώς μια έννοια. Είναι η βάση κάθε συλλογικής προσπάθειας, και ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης, πρέπει να δίνει το παράδειγμα της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και της συνεργασίας. Όταν αποκλείονται παρατάξεις από τη λήψη αποφάσεων, η δημοκρατία υπονομεύεται, και μαζί της υποβαθμίζεται η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας στους θεσμούς.
Η ΔΑΚΕ καλεί τις υπόλοιπες παρατάξεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στη δημοκρατία και στο κοινό καλό. Η δεύτερη θέση που κατακτήσαμε στις εκλογές μας δίνει το δικαίωμα και την ευθύνη να συμμετέχουμε ισότιμα στη διοίκηση του σωματείου. Όχι για να εξυπηρετήσουμε μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά για να εκπροσωπήσουμε τη φωνή όλων των συναδέλφων που μας εμπιστεύτηκαν και να εργαστούμε για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο.
Εμείς θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τις δημοκρατικές αρχές και να παλεύουμε για την πολυφωνία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, σεβασμό και αναλογική εκπροσώπηση. Και αυτήν την αρχή δεν θα την προδώσουμε ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου