Ένα δίμηνο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση έρχεται με την είσοδο του νέου έτους, καθώς θα δοκιμαστεί στην πράξη η έναρξη εφαρμογής μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν λόγο για μια καθοριστική για τη διαδικασία περίοδο, καθώς από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου, μέσα σε δύο μήνες, θα «τρέξει» η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όσα ξένα ΑΕΙ προγραμματίζουν να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2025.
Στην κυβέρνηση προσδοκούν ότι, σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες που έχουν, θα εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον και ότι ετοιμάζονται να καταθέσουν αιτήσεις μια σειρά από σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε εκτιμήσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον και ότι όταν ολοκληρωθούν οι αιτήσεις θα προκύψει μια εντυπωσιακή λίστα όσον αφορά όχι μόνο τον αριθμό αλλά και το επίπεδο των πανεπιστημίων, από Ευρώπη και Αμερική, που θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν στη χώρα μας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και να προσελκύσει φοιτητές από τρίτες χώρες, ενώ παράλληλα να ανακοπεί το κύμα φυγής Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, που συχνά παραμένουν εκεί και μετά το πέρας των σπουδών τους.
Το στοίχημα
Για την κυβέρνηση η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ένα σημαντικό στοίχημα, καθώς πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που συζητείται για δεκαετίες χωρίς να προχωράει, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η εκτίμηση πως η ελληνική κοινωνία ήταν εδώ και καιρό σύμφωνη με την υλοποίησή της.
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ πέρασε από τη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο με 159 θετικές ψήφους, καθώς το υπερψήφισαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και ο ανεξάρτητος Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ενώ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων αναμένεται ότι θα αναζωπυρώσει την πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται την τόλμη της να «σπάσει αυγά» και να φέρει μια αλλαγή για την οποία στα λόγια πολλοί είχαν εκφραστεί θετικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν στην κριτική τους. Επί της ουσίας, η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και από το προφίλ των ξένων πανεπιστημίων που θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά.
Είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση με την είσοδο της νέας χρονιάς και ένα από τα ζητήματα στα οποία θα δοθεί βαρύτητα, καθώς εκτιμάται ότι ενισχύει το μεταρρυθμιστικό προφίλ στο οποίο η κυβερνητική ηγεσία επενδύει.
Την ίδια στιγμή, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι από το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι κυβερνητικές μηχανές θα αρχίσουν να δουλεύουν στο φουλ, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, στα οποία εντοπίζεται και δημοσκοπικά ότι η κυβέρνηση υστερεί και συγκεντρώνει δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών. Οπως αναφέρεται σχετικά, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές κατευθυντήριες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, στις 10 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων και να θέσει τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου