Η συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων που θα ξεκινήσει σήμερα αποτελεί την τελευταία πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για το κυρίως πιάτο των πρυτανικών εκλογών σε μεγάλα ΑΕΙ της χώρας μέσα στο 2023. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι εκλογές στα ιδρύματα αυτά πρέπει να προκηρυχθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και έχουν αρχίσει οι διεργασίες υποψηφίων για τα συμβούλια σε εμβληματικά ΑΕΙ της χώρας. Μάλιστα, πανεπιστημιακοί που έχουν πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη ήδη έχουν αρχίσει άτυπα τον προεκλογικό αγώνα τους με αύξηση των δημόσιων εμφανίσεών τους στο ίδρυμά τους. Μάλιστα, ορισμένοι επιδιώκουν να εμφανίζονται πως έχουν εξασφαλίσει κομματικό χρίσμα! Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόσφατα ένα εκ των μεγάλων κομμάτων έκοψε τα… φτερά μιας τέτοιας περίπτωσης.
Ειδικότερα, οι εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων ξεκίνησαν στην Αθήνα –καθώς οικοδεσπότης είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής– με τις συνεδριάσεις των αντιπρυτάνεων των ιδρυμάτων και σήμερα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση των πρυτάνεων. Οι αντιπρυτάνεις αποτύπωσαν θέματα που πρέπει να διευκρινισθούν από το υπουργείο Παιδείας, όπως η προκήρυξη των βιομηχανικών διδακτορικών, ο εσωτερικός έλεγχος των ΕΛΚΕ, η διαδικασία απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αύριο, στην τελευταία ημέρα της συνόδου, αναμένεται να παρευρεθεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η εικόνα που μεταδίδουν πρυτάνεις που μίλησαν χθες στην «Κ» είναι ότι δεν θα υπάρξουν αιχμές προς την ηγεσία του υπουργείου, αφού προ ημερών ανακοινώθηκε έκτακτη επιχορήγηση προς τα ιδρύματα, καθώς και νέες θέσεις πανεπιστημιακών. Συγκεκριμένα δόθηκαν συνολικά 400 νέες θέσεις καθηγητών και έκτακτη επιχορήγηση 31,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι πρυτάνεις, βέβαια, αναμένεται να ζητήσουν επιπλέον θέσεις διδασκόντων και αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση. Αλλωστε, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος της επιχορήγησης είναι κυρίως η συνδρομή στην κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους των ιδρυμάτων, καθώς και άλλων λειτουργικών δαπανών.
Από την άλλη, οι πρυτάνεις θα ζητήσουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα τυχόν ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία για τα εξωτερικά μέλη στο συμβούλιο ιδρύματος ενός ΑΕΙ. Σχετικό ζήτημα ανέκυψε στις πρυτανικές εκλογές σε τρία ΑΕΙ, στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας, στην ψηφοφορία των έξι εσωτερικών μελών του συμβουλίου για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών του. Σε αυτά τα ιδρύματα η διαδικασία έχει «παγώσει» και ζητούνται οδηγίες από το υπουργείο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση επί του θέματος και ζητάει από τα ίδια τα ιδρύματα να το λύσουν εσωτερικά.
Η επόμενη Σύνοδος Πρυτάνεων έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Απριλίου στην Κέρκυρα –καθώς οικοδεσπότης θα είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο–, δηλαδή λίγο πριν από το Πάσχα.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου