Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια για τα πτυχία των καλλιτεχνών και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

 

Σε μία ανύπαρκτη υποβάθμιση και στην ολιγωρία δεκαετιών που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης βρέθηκε έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ και μία μερίδα της αντιπολίτευσης να ανοίξουν ένα ακόμα πεδίο πολιτικής μάχης.

Οι ηθοποιοί, απόφοιτοι ανώτερων δραματικών σχολών, εξισώνονται με τους αποφοίτους Λυκείου στο Προσοντολόγιο του Δημοσίου; Αυτό υποστηρίζεται από τους διαμαρτυρομένους, παρερμηνεύοντας, σε κάποια σημεία στα όρια της παραπληροφόρησης, το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει τα κριτήρια διορισμού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ ανά κλάδους και ειδικότητες.

Τι ισχύει

Τι ακριβώς ισχύει για την περίπτωση των ηθοποιών; Οι απόφοιτοι των Σχολών Δραματικής Τέχνης εντάχθηκαν στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων τον Δεκέμβριο 2015. Το επίπεδο 5 είναι ανώτερο από το επίπεδο 4, στο οποίο υπάγονται οι απόφοιτοι Λυκείου και ένα επίπεδο χαμηλότερα από το επίπεδο 6, στο οποίο υπάγονται οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο προσοντολόγιο του Δημοσίου, οι τρεις παραπάνω διακριτές κατηγορίες υπάγονται σε δύο: Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης). Τα επίπεδο 4 και 5 υπάγονται στο Δ.Ε., χωρίς αυτό να επιφέρει κάποια υποβάθμιση στην αναγνώριση του πτυχίου, ενώ στο Π.Ε. υπάγονται οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η παραπάνω κατηγοριοποίηση ίσχυε και στο προηγούμενο Προσοντολόγιο του 2001. Αλλωστε, στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα ορίζεται σαφώς ότι στην κατηγορία Δ.Ε. δεν βρίσκονται μόνο οι απόφοιτοι Λυκείου, αλλά και όσοι έχουν Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση (επίπεδο 5). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχει μπει μία τάξη στη διαβάθμιση των πτυχίων στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ενα σύνθετο ζήτημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δυσκολεύτηκαν να επιλύσουν, δεδομένου ότι, εκτός από τις δύο κρατικές δραματικές σχολές, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, λειτουργούν και πολλές ιδιωτικές.

Με την άκριτη εξίσωση όλων των πτυχίων, χωρίς να προηγηθεί μελέτη, θα δημιουργούνταν απόφοιτοι δύο ταχυτήτων, μιας και οι ιδιωτικές δομές δεν επιτρέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος να λειτουργούν ως ανώτατες δομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχει βάλει μπλόκο στην αναθεώρηση του Συντάγματος σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και παρά τις αντιδράσεις του στο Προσοντολόγιο, ως κυβέρνηση, απλά προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες.

Οταν το 2017, επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου, τέθηκε το θέμα της αναγνώρισης του πτυχίου των αποφοίτων των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης ως ισότιμου με αυτό των αποφοίτων των ΤΕΙ, με το νόμο 4481/2017, αναγνώριζε μόνο τους πτυχιούχους που είχαν λάβει πτυχίο μέχρι τον Ιούνιο του 2003. Ολοι όσοι έλαβαν πτυχίο αργότερα, ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, δεν αναγνωρίζονταν ως ισότιμοι.

Συμπερασματικά, το νέο Προσοντολόγιο του Δημοσίου δεν αποτελεί κατάταξη των δραματικών σπουδών (αυτή έχει ήδη γίνει από το 2015). Επίσης δεν επηρεάζονται όσοι προσβλέπουν σε προσλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης, στον οποίο η πρόσληψη δεν γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ για όσους ήδη βρίσκονται στο Δημόσιο δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου