Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Αλέξανδρος Κόπτσης: Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει άμεσα

Εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά

 Αποφασισμένη είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τη διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία, που φέτος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά. Παρά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών που μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για «καταπάτηση της ελευθερίας τους», το υπουργείο τονίζει ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης σημείωσε στο makthes.gr ότι όλα είναι έτοιμα και «η αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά».


Εξήγησε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται σε τρία επίπεδα.

Στο Α1 επίπεδο αξιολογείται ο εκπαιδευτικός από τον σύμβουλο επιστημονικής ευθύνης ως προς τον τρόπο διδασκαλίας, εξετάζεται δηλαδή το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο.

Στο Α2 επίπεδο αξιολογείται από τον διευθυντή του σχολείου ως προς το παιδαγωγικό κομμάτι, αφορά δηλαδή στη διαχείριση της τάξης.

Η αξιολόγηση των δύο παραπάνω επιπέδων θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο αξιολόγησης γίνεται από κοινού από τον διευθυντή του σχολείου και τον σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης, όπου χωρίς να μπαίνουν στην τάξη συντάσσουν έκθεση για την υπηρεσιακή κατάσταση και συμπεριφορά του εκπαιδευτικού. Εξετάζεται το εάν ο εκπαιδευτικός συμμετέχει σε συμβούλια του σχολείου αλλά και οι σχέσεις που έχει με εκπαιδευτικούς και γονείς. Στο Β’ επίπεδο η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε δύο χρόνια ώστε να διαπιστώνεται η υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια του εκπαιδευτικού.

Ο κ. Κόπτσης σημειώνει ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως και οι θεσμοί που εφαρμόζονται φέτος για πρώτη φορά (ο μέντορας, ο συντονιστής και οι όμιλοι) στοχεύουν στο να γίνει το σχολείο πιο δημιουργικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου