Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Η συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων

  Κατά την περίοδο των μνημονίων καταργήθηκε η συνταξιοδότηση των δ.υ. με 35ετία, ενώ αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας στο δυσθεώρητο 67 έτος. Στη συνέχεια με τον ν. Κατρούγκαλου υπήρξαν πολύ σημαντικές μειώσεις των συντάξεων, καθώς και η «προσωπική διαφορά» που ταλανίζει ακόμη πλήθος πρώην συναδέλφων. Η 35ετία και τα λογικά όρια αφυπηρέτησης ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που αναδεικνύει το λαϊκό και κοινωνικό της προσανατολισμό. Ο ν. Βρούτση, αλλά και οι προσπάθειες του σημερινού Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη βελτίωσαν την κατάσταση, πρώτιστα σε όσες και όσους έχουν πλέον των 30 ετών χρόνο ασφάλισης. Οι αυξήσεις που αναμένονται και θα προσεγγίζουν τουλάχιστον το 7% είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει και θα αντιμετωπίσει μερικά την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις άλλες πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. Βέβαια οι λύσεις επιβάλλεται να είναι πλέον πιο δραστικές όπως: Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, κανονικότητα στις αυξήσεις και τα επόμενα έτη, επαναφορά των δώρων.

  Ο ν. 4336/2015 εκτός από την αύξηση των ηλικιακών ορίων προέβλεπε μια μεταβατική περίοδο έως τις 31/12/21. Παράλληλα σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ οδήγησε σε «πάγωμα» ορισμένων συντάξεων, καθώς αναφέρει πως οι δ.υ. δεν μπορούν να εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών. Ως ημίμετρο πιθανολογείται στο νέο σχέδιο νόμου να υπάρξει διάταξη που να διατηρεί το ανωτέρω δικαίωμα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και να το καταργεί από το 2023. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται όσοι εκπαιδευτικοί έκαναν αίτηση το 2022 και το μέτρο για εμάς καθίσταται ανενεργό καθώς δεν προβλέπεται να έχουμε το δικαίωμα υποβολής παραίτησης έως τις 31/12.

  Το όλο θέμα είχε απασχολήσει την ΟΛΜΕ από την αρχή της Άνοιξης, όπου είχαμε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό μας, αλλά και την ανάγκη πλήρους διευθέτησης. Μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. εστάλη αίτημα (26/9) άμεσης συνάντησης με τον αρμόδιο Υφυπουργό Παν. Τσακλόγλου. Αναμένοντας την θετική επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος, ως Ομοσπονδία έχουμε το καθήκον να προβάλουμε, αλλά και να διαπραγματευτούμε τα δίκαια αιτήματά μας. Πάγιες θέσεις για μείωση των ετών, αλλά και των ορίων συνταξιοδότησής μας. Οι συγκεκριμένες, όπως και άλλες που άπτονται των οικονομικών είναι αποφάσεις του 20ου μας Συνεδρίου, τις οποίες οφείλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα στις δράσεις και κινητοποιήσεις μας.

 

Θ. Τσούχλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου