Νέος γύρος τηλεκπαίδευσης ξεκινάει από σήμερα και για δύο εβδομάδες σε όλα τα σχολεία της χώρας, ανακινώντας παράλληλα τα σενάρια για παράταση έτους, ακύρωσης των ενδοσχολικών εξετάσεων, ακόμα και πρόωρη έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, σχεδιασμός που εφαρμόστηκε και πέρσι μετά το αιφνίδιο κλείσιμο των σχολείων για πάνω από δύο μήνες.
Την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκε η επανέναρξη της τηλεκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, με τους μαθητές στις περιοχές που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν στο κόκκινο, αλλά πήγαιναν στο σχολείο, να επιστρέφουν και πάλι στο σπίτι τους. Μοναδική εξαίρεση τα ειδικά σχολεία, που συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, στόχος αυτής της εισήγησης, που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ήταν να δοθεί μια «ανάσα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε αυτή την αυξητική τάση της πανδημίας και να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο συνολικά στη χώρα, εισηγηθήκαμε στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το οριζόντιο αυτό μέτρο έχει στόχο τη διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και τη δυναμική μετάβαση στο άνοιγμα δραστηριοτήτων», σημείωσε.
Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 29 Μαρτίου, όμως παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί επιπλέον παράτασή του. Επιπλέον, ο σχεδιασμός, λόγω της ανατρεπτικής πορείας της πανδημίας αλλά και πρακτικών ζητημάτων, έχει αλλάξει. Μέχρι πρότινος προτεραιότητα ήταν το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας, όμως πλέον ο «χαμένος χρόνος» από τη φυσική παρουσία στην τάξη στα Λύκεια «πιέζει» ειδικούς, αλλά και την κυβέρνηση, να θέσουν ως προτεραιότητα την επιστροφή με ασφάλεια των μαθητών της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο τέλος του χρόνου στις Πανελλαδικές, και θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.
«Μας απασχολεί το γεγονός ότι τα Λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες βαθμίδες. Ενδεικτικά, σήμερα μας παρουσιάστηκε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά για σχεδόν 5,5 – 6 μήνες από πέρσι που ξεκίνησε η πανδημία, τη στιγμή που ξέρουμε ότι ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος διαρκεί 7,5 μήνες. Και τα Δημοτικά είναι πολύ περισσότερο χρόνο ανοιχτά», απάντησε σε σχετική ερώτηση η κ. Παπαευαγγέλου.
Η επόμενη ημέρα
Η ημέρα του ανοίγματος των σχολείων, η οποία είναι δύσκολο ακόμα να προσδιοριστεί, επιβάλλει επιπλέον σχεδιασμούς από το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών, αλλά και για τη διαχείριση της σχολικής χρονιάς, από την οποία πλέον έχουν χαθεί πολλοί μήνες φυσικής παρουσίας από τις σχολικές τάξεις.
Η παράταση έτους, αν και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει επίσημα ανακοινώσει τις ημερομηνίες, θεωρείται πλέον δεδομένη, με την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της να αναφέρει ότι θα παραταθεί το έτος μέχρι τέλος Ιουνίου.
Επόμενο βήμα είναι η διαχείριση των ενδοσχολικών εξετάσεων, με τα σενάρια για ακύρωσή τους φέτος να φουντώνουν. Μια τέτοια απόφαση θα συμπαρασύρει και την πρώτη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την οποία θα εγκαινίαζαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου.
Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ έχει ήδη ζητήσει την αναβολή της λόγω της πανδημίας και της αποχής των μαθητών από τη φυσική τάξη, υπογραμμίζοντας ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία.
Με αγωνία αναμένονται οι αποφάσεις και για τις Πανελλαδικές. Η πολιτική ηγεσία έχει διαμηνύσει ότι θα διενεργηθούν «στην ώρα τους», δηλαδή εντός του Ιουνίου, όμως η ενδεχόμενη παράταση του έτους θα διαμορφώσει την τελική ημερομηνία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου