Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ


ΠΕΡΙΚΟΠΗ άνω του 50% στις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, με την αλλαγή να ισχύει από τη φετινή σχολική χρονιά. Μετά το ψαλίδι στις εξετάσεις της Α' και της Β' τάξης Γενικού Λυκείου, η πολιτική ηγεσία ολοκληρώνει τον κύκλο μείωσης των εξετάσεων στο Λύκειο και στα ΕΠΑΛ, με τους μαθητές πλέον να δίνουν έξι μαθήματα στο τέλος και των τριών τάξεων.
Ειδικότερα, οι διαφορές στον αριθμό εξεταζόμενων μαθημάτων ορίζονται ανά τάξη ως εξής:

 Στην Α' Λυκείου από 14 μαθήματα που έδιναν μέχρι πέρσι, φέτος θα δώσουν 6 μαθήματα στο τέλος της χρονιάς.
Στη Β' Λυκείου, ανάλογα με την ειδικότητα που επέλεγαν, οι μαθητές εξετάζονταν σε 14 με 22 μαθήματα, ενώ από φέτος θα είναι μόλις 6 μαθήματα.
Στη Γ Λυκείου και πάλι βάσει ειδικότητας τα εξεταζόμενα μαθήματα κυμαίνονταν από 13 έως και 18, ενώ από φέτος περιορίζονται στα 6.
Η περικοπή φτάνει ακόμα και το 70% σε ορισμένες ειδικότητες, με τα υπόλοιπα μαθήματα τα οποία πλέον δεν θα εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς να ορίζεται γι' αυτά υποχρεωτικά από μία γραπτή εξέταση ανά τετράμηνο ή και προφορική. Για τα μαθήματα που εξετάζονται στο τελος της χρονιάς, προβλέπεται ένα διαγώνισμα στο Α' τετράμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι στο Γενικό Λύκειο από φέτος, στην Α' Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα από 13 έγιναν 8 και στη Β' Λυκείου από 16 μειώθηκαν σε 6, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τις επιστημονικές ενώσεις. Σε προσθήκες και αλλαγές προχωράει το υπουργείο  Παιδείας σχετικά με το επίμαχο άρθρο 40 που αφορά τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές που αφορούν τόσο το ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού αλλά και την κατάργηση της πενταμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής. Το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, από την οποία προκύπτει η ανησυχία των γονέων, σημείωσε όμως ότι η τελική διάταξη που θα κατατεθεί θα λάβει un' όψιν της τις υποδείξεις που έχουν γίνει από τους διαμαρτυρόμενους.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου