Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Λουκέτο” στο σχολείο, φόβος για υποβάθμιση

Υπό κατάληψη τελεί από χθες το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, με μαθητές, γονείς και καθηγητές, να εναντιώνονται στην διαφαινόμενη υποβάθμιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, μέσω νομοσχεδίου που θα τεθεί προς ψήφιση στην ελληνική βουλή. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το νομοσχέδιο “Συνέργειες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”, προωθούνται και αλλαγές στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, ιδίως στο επίμαχο άρθρο 40 που περιλαμβάνει διατάξεις που φαίνεται να αλλάζουν τους ιδρυτικούς νόμους αυτών των σχολείων.
Δεν θέλουν την υποβάθμιση οι μαθητές

Μιλώντας στον “Χ” ο πρόεδρος του 15μελους συμβουλίου μαθητών του σχολείου Γρηγόρης Μπαρμπούνης, στάθηκε στην υποβάθμιση των σχολείων, διαμηνύοντας  πως “κύριος λόγος της κατάληψης είναι η απόσυρση του άρθρου 40 από το νομοσχέδιο το οποίο υποβαθμίζει τα μουσικά σχολεία. Το ισχύον άρθρο μας λέει ότι τα σχολεία βοηθούν στην επαγγελματική κατάρτιση, ενώ το νέο άρθρο αναφέρει πως τα σχολεία είναι για ενθάρρυνση της μουσικής, κάτι που καταλαβαίνετε ότι φέρνει υποβιβασμό των σχολείων μας. Θα γίνει ένα γενικό σχολείο, στο οποίο όποιος θέλει θα κάνει μουσική”.
Επικουρικά προτάσσει πως “κόβεται η χρηματοδότηση για τα μουσικά όργανα, ενώ ήδη δεν έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό”, ζητάει δωρεάν μουσικά βιβλία για τα μουσικά σχολεία εξηγώντας πως “είναι ακριβά και δεν καλύπτονται γιατί δεν θεωρούνται γενικής παιδείας”, καθώς και την κάλυψη των κενών σε καθηγητές, παρουσιάζοντας την κατάσταση ως εξής: “Πέρσι μέχρι τον Μάρτιο έρχονταν καθηγητές, ενώ και φέτος έχουμε πάρα πολλές ελλείψεις, εγώ πχ έχω επιλέξει τρομπέτα ένα βασικό όργανο μπάντας και δεν κάνω ατομικά μαθήματα, γιατί δεν υπάρχει καθηγητής”.
“Παροτρύνουν τα παιδιά να πάνε στον ιδιωτικό τομέα”
“Παροτρύνουν τα παιδιά να πάνε στον ιδιωτικό τομέα και όχι στον δημόσιο για να μάθουν μουσική”. Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου Γιάννης Τζατζανάς δηλώνει την συμπαράσταση των γονέων στον αγώνα των μαθητών και εξηγεί: “Στα υπάρχοντα προβλήματα που παλεύαμε τόσα χρόνια να λύσουμε, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη, το οποίο όμως είναι τόσο σοβαρό που διαχρονικά θα οδηγήσει τα μουσικά σχολεία προς κατάργηση. Πρόκειται για το άρθρο 40 που θα ψηφιστεί άμεσα όπως πληροφορούμαστε. Μέσα από αυτό αλλάζουν από σχολεία εξειδίκευσης σε σχολεία …παρότρυνσης”. Σπεύδει μάλιστα να αναδείξει την εικόνα του σχολείου, μέσα από πλήθος εκδηλώσεων, για να παρουσιάσει την καλή δουλειά που γίνεται σε αυτό, παρά τις δυσκολίες.
Τα επιχειρήματα της ΕΛΜΕ Ροδόπης
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός της Μιχάλης Βασιλειάδης, σαφή θέση κατά των διαφαινόμενων αλλαγών παίρνει και η ΕΛΜΕ Ροδόπης. “Το υπουργείο Παιδείας δεν αντέχει τελικά ούτε την Καλλιτεχνική και Μουσική Παιδεία (…). Σε κίνδυνο το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής (…). Ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι δεν αλλάζει τίποτα στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας τους”, αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, που καταγράφονται σχηματικά οι προωθούμενες αλλαγές:
Πρώτον, τα Μουσικά Σχολεία δεν θα παρέχουν πλέον «… κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής …». Δεύτερον, τα μαθήματα αισθητικής παιδείας – δηλαδή τα μαθήματα μουσικής παιδείας – παύουν να εντάσσονται στο αναλυτικό πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων. Τρίτον, απαλείφεται η οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης μουσικών οργάνων και λοιπού ειδικού τεχνικού εξοπλισμού για τα Μουσικά Σχολεία. Τέταρτον, καταργείται η Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.  Μαζί με αυτές, προωθούνται και άλλες θεσμικές αλλαγές που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τα Μουσικά Σχολεία. Αναλόγως καταργείται η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Τα μαθήματα Μουσικής και Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης θα είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος και θα παρέχονται μετά τη λήξη των υπολοίπων μαθημάτων, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθεσιμότητα  εκπαιδευτικών και οργάνων.
Κατά την ΕΛΜΕ Ροδόπης “ειδικότερα για το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, εφόσον ισχύσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν οι εξής επιπτώσεις: α) απομείωση των ωρών διδασκαλίας της μουσικής παιδείας, β) ενδέχεται να τεθούν υπό αίρεση οι οργανικές θέσεις των καθηγητών που υπηρετούν εκεί, γ) σταδιακά θα οδηγηθούμε σε μείωση εγγραφών στο Λύκειο γεγονός που θα μπορεί να θέσει ζητήματα για την ίδια την ύπαρξη και την λειτουργία του, δ) όλα τα παραπάνω σημαίνουν απαξίωση και αποδυνάμωση ενός σχολείου που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1993, διαθέτει σήμερα δύναμη 306 μαθητών, ενός από τα μεγαλύτερα της ΑΜ-Θ με εγκαταστάσεις ιδιόκτητες που μόνο αυτό και το αντίστοιχο της Δράμας διαθέτουν σε όλη την Περιφέρειά μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου