Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Οδυνηρή ήττα για Ιερώνυμο και Τσίπρα

Οδυνηρή ήττα για Ιερώνυμο και ΤσίπραΑν υπήρχε μια κυβέρνηση συνεργασίας, της οποίας η σταθερότητα απειλήθηκε επειδή ο μικρός συνεταίρος την ώρα της κρίσης συντάχθηκε με τη Μονή Πετράκη και όχι με το Μ. Μαξίμου, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηρισθεί ως μια κυβέρνηση-έρμαιο της Εκκλησίας. 
Αν υπήρχε μια κυβέρνηση η οποία, ενώ διαπραγματευόταν μυστικά επί μήνες με τον Ζάεφ κι ενώ δεν είχε ενημερώσει κανένα κόμμα, τον πρώτο που θα ενημέρωνε ήταν ο Αρχιεπίσκοπος, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως μια θεοκρατική κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν υπάρχει. Και είναι η κυβέρνηση Τσίπρα.


Ο Ν. Φίλης ήταν το «θύμα» των επιθυμιών της Εκκλησίας. Ο Π. Καμμένος ήταν ο συγκυβερνήτης που απείλησε τον πρωθυπουργό με πτώση της κυβέρνησης αν δεν γινόταν το χατίρι του Αρχιεπισκόπου. Και ο Α. Τσίπρας ήταν αυτός που επέλεξε να ενημερώσει τον Ιερώνυμο, πριν ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, για τη συμφωνία των Πρεσπών…

ΑΥΤΗ η κυβέρνηση λοιπόν προσπαθεί τώρα να πουλήσει ανύπαρκτη «αριστεροσύνη».

Και ως γνήσιο τέκνο του μοναχισμού, αντί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, βαφτίζει το επιχειρηματικό-πολιτικό ντιλ με τον Ιερώνυμο… «διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας».

Πρόκειται για μια προσπάθεια εφάμιλλης «γενναιότητας», ου μην και αυτοευτελισμού, με την εμφάνιση των κ.κ. Παππά, Ρήγα, Σκουρλέτη και Αλεξιάδη στην πορεία του Πολυτεχνείου προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Είναι προφανές πια:

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε αρχές ούτε ιερό ούτε όσιο. Το έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές αυτά τα 4 χρόνια. Δεν την ενδιέφερε ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας. Την ενδιέφερε μόνο να μπορέσει να εξασφαλίσει 10.000 προεκλογικές προσλήψεις στο Δημόσιο. Κι ενδεχομένως και «ό,τι ήθελε προκύψει» από τη «συνεκμετάλλευση» της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Τα άλλα είναι «να είχαμε να λέγαμε». Σαν το σκίσιμο των Μνημονίων, σαν τη διαγραφή του χρέους, σαν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και σαν το δημοψήφισμα…

ΑΥΤΟ, όμως, που δεν είναι πολύ εύκολα εξηγήσιμο είναι η στάση του Αρχιεπισκόπου και η προθυμία του να εμπλακεί ενεργά σε ένα αμιγώς πολιτικο-θρησκευτικό παίγνιο. Και μάλιστα έχοντας προαποφασίσει να βοηθήσει απροκάλυπτα τον Α. Τσίπρα.

Οταν ο μακαριστός Χριστόδουλος -κακώς κατά την ταπεινή μου άποψη- ενεπλάκη τόσο ενεργά στο θέμα των ταυτοτήτων, κατηγορήθηκε (δικαίως) ότι η στάση του ήταν ξεκάθαρα πολιτική και ότι προσπάθησε να ευνοήσει τον τότε επερχόμενο πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Τότε οι ίδιοι που σήμερα κάνουν μετάνοιες στον Ιερώνυμο μιλούσαν για «σκοταδισμό», «θεοκρατία» και «μισαλλοδοξία». Σήμερα, που η Εκκλησία αναμιγνύεται ευθέως στην πολιτική ζωή της χώρας, απλώς είναι 2018…

ΤΟΤΕ ο Ιερώνυμος είχε κρατήσει εμφανείς αποστάσεις από τον Χριστόδουλο. Κάποιοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι εκείνη η στάση του του επέστρεψε στη συνέχεια να γίνει ο διάδοχος του Μακαριστού.

Σήμερα ο Ιερώνυμος έκανε μια άλλη πολιτική επιλογή. Η οποία κι αυτή -όπως και όλες οι σημαντικές πολιτικές επιλογές- παράγει αποτελέσματα κι έχει συνέπειες. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έκανε το «μέγα λάθος». Με αποτέλεσμα να έχει απομονωθεί τόσο από τους κληρικούς όσο και από την Ιερά Σύνοδο.

Οι ιερείς είναι «στα κάγκελα» μαζί του κι όπως του είπε έτερος μητροπολίτης, στη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της ΔΙΣ, «δεν θα μπορείτε να κυκλοφορείτε στο δρόμο και δεν θα μπορείτε να επισκεφθείτε καμία ενορία».

ΑΛΛΑ και σε επίπεδο κορυφής ο κ. Ιερώνυμος φαίνεται ότι υπέστη συντριπτική προσωπική ήττα.

Και μόνο το γεγονός ότι αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τη «συμφωνία» με τον Α. Τσίπρα λέει πολλά. Τα… περισσότερα τα αποκάλυψε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: Ο συσχετισμός στη ΔΙΣ ήταν 73-9! Μόνο 9 από τους 82 μητροπολίτες στήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Κάποιος άλλος στη θέση του, μετά από τέτοια αποδοκιμασία, πιθανώς να ζητούσε συνολικότερη επαναβεβαίωση ότι συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του σώματος που τον εξέλεξε. Δεν το έχει κάνει προς το παρόν. Και δεν είναι καθόλου απίθανο, αν συνεχίσει να μην το κάνει, να βρεθεί μπροστά στην ίδια ακριβώς δοκιμασία. Αλλά αυτή τη φορά όχι με δική του πρωτοβουλία.

ΕΙΝΑΙ πολύ σπάνιο, πάντως, μια μυστική συμφωνία που επωαζόταν επί μήνες πίσω από κλειστές πόρτες να καταλήγει να είναι low-loss και για τους δύο πρωταγωνιστές.

Τα «κοντά ποδάρια» των fake news

Το Μαξίμου με διαρροές επιχείρησε να εμφανίσει τον Κ. Μητσοτάκη ότι είναι αυτός που «χάλασε» σε… μία μέρα τη μυστική συμφωνία που είχαν προετοιμάσει επί… μήνες ο Α. Τσίπρας και ο Ιερώνυμος!

Επικίνδυνη η αποστολή, αλλά και μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. «Διέρρευσαν» έτσι μια πρόχειρη μυθοπλασία με ανύπαρκτους διαλόγους, οι οποίοι όμως εξυπηρετούσαν τον στόχο: Ο Κ. Μητσοτάκης, όπως… ζήτησε από τον Ζάεφ να… περιμένει και να… κάνει μαζί του τη συμφωνία, έτσι… ζήτησε και τώρα από τον Αρχιεπίσκοπο να… περιμένει αυτόν, που είναι και χριστιανός κι όχι… άθεος όπως ο Α. Τσίπρας! Η «γραμμή» ήταν τόσο χονδροειδής, ώστε αναγκάστηκε μέχρι και το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής να τη διαψεύσει.

«Παιδική χαρά» και μάλιστα σε κατάσταση ταραχής. Απολύτως έγκυρες πληροφορίες της στήλης λένε ότι η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Ιερώνυμου έγινε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου, κοντά στο χρόνο ανακοίνωσης της πρώην «ιστορικής συμφωνίας», αλλά ο κ. Ιερώνυμος στη διάρκεια της συνάντησης… ξέχασε να του πει το παραμικρό για τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Α. Τσίπρα. Δεδομένου τούτου, είναι προφανές ότι και όλοι οι «διάλογοι», αλλά και το έργο «ο Μητσοτάκης σαμποτέρ», προσομοιάζουν περισσότερο στα «παραμύθια της Χαλιμάς».

20 αμείλικτα ερωτήματα για τη ΔΕΠΑ

Ούτε ένα ούτε πέντε ούτε δέκα. Είκοσι συγκεκριμένα ερωτήματα υπάρχουν για την αμαρτωλή υπόθεση της ΔΕΠΑ, που έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τα διατυπώνει επισήμως η Ν.Δ. μετά την προχθεσινή αποκάλυψη των πρακτικών του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η οποία κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τους εμπλεκόμενους -ως γνωρίζοντες κατά τον Θ. Κιτσάκο- Γ. Δραγασάκη, Α. Φλαμπουράρη, Γ. Σταθάκη, Μ. Καλογήρου και Ε. Τσακαλώτο.

Ολα τα ερωτήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ομως 4 ερωτήματα αναδεικνύουν και μια σχετικά άγνωστη πτυχή της υπόθεσης. Τι ακριβώς έχει κάνει η διορισμένη από την κυβέρνηση πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Α. Ζαΐρη. Η οποία ήταν και η επισπεύδουσα ώστε ν’ ανοίξουν οι λογαριασμοί του Κ. Σημίτη κι όλης της οικογένειάς του.

Ερωτάται λοιπόν -μεταξύ άλλων- ο κ. Καλογήρου τι ακριβώς έχει κάνει η κ. Ζαΐρη και η Αρχή της οποίας προΐσταται από τις αρχές του 2017 (σχεδόν δύο χρόνια…), όταν και ξεκίνησε η σχετική έρευνα για τη ΔΕΠΑ. Επισημαίνεται, δε, ότι, παρότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και η πρόεδρος έχει δεχθεί τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΔΕΠΑ, δεν έχει συναντηθεί καν με τα στελέχη της!

Απορίες

1. Πάλι… πέτυχε την καλύτερη τιμή ο κ. Σπίρτζης για τον καθαρισμό του κτιρίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας; Τριετής σύμβαση έναντι 1.870.000 (623.000 το χρόνο)…

2. Παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ με αιχμές κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;».



Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου