Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ στην ETUC σχετικά με τα ιδιωτικά μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης



Παρέμβαση έκανε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) προς τη συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) για το κρίσιμο ζήτημα παραβίασης των Ανθρωπίνων και Εργασιακών Δικαιωμάτων στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. 
Η ΟΙΕΛΕ λοιπόν ζήτησε σήμερα τη συνδρομή και την αλληλεγγύη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) μέσω επιστολής της στο Γενικό Γραμματέα της ETUC κ. Luca Visentini για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της παράνομης καταγγελίας σύμβασης εκπαιδευτικού στο
Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων και θα επιχειρήσει να αναδείξει το ζήτημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Θεωρούμε ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Όσο για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτή την υπόθεση, ενισχύοντας τη Διοίκηση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης με νομικές συμβουλές, προκειμένου να καταργηθεί ο ν. 4415/2016 και να επανέλθει καθεστώς ασυδοσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΝΤΡΟΠΗ!
Διαβάστε την επιστολή της ΟΙΕΛΕ στο Γενικό Γραμματέα της ETUC.
“ΠΡΟΣ
Τον Γεν. Γραμματέα της ETUC κ. Luca Visentini
Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα,
Επιδιώκουμε την υποστήριξη και τη βοήθεια της ETUC για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα με ουσιαστική και συμβολική σημασία, ένα θέμα ακραίας παραβίασης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Ας αρχίσουμε με μια μικρή επεξηγηματική εισαγωγή. Στη Θράκη κατοικούν περίπου 100.000 μουσουλμάνοι, ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Λωζάννης (άρθρο 45), που όρισε τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ως απόρροια της Συνθήκης, λειτουργούν δύο μειονοτικά σχολεία. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν ως ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά βρίσκονται υπό κρατική εποπτεία και ακολουθούν την ελληνική νομοθεσία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Μουσουλμάνοι και τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα. Οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών ορίζονται επίσης από την ελληνική εκπαιδευτική και εργατική νομοθεσία.
Τον Οκτώβριο του 2016, η Ελληνική Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (OIEΛE) ενημερώθηκε από τον συνάδελφό κ. Χότσικα Νιχάτ ότι η αορίστου χρόνου σύμβασή του καταγγέλθηκε από το Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης (μια πόλη της Θράκης). Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι το σχολείο αναφέρει ως λόγος καταγγελίας της σύμβασης την ανυπακοή του δασκάλου με τη “θρησκευτική γραμμή” του ιδρύματος, ο οποίος μάλιστα αποκαλείται στο έγγραφο ως «τρομοκράτης». Ο πραγματικός λόγος πίσω από την καταγγελία της σύμβασης είναι ότι ο έμπειρος (υπηρετεί το σχολείο τα τελευταία 14 χρόνια …) και επαινεθείς για την ικανότητά του καθηγητής κατηγορείται από το σχολείο του ως υποστηρικτής του FethullahGülen. Όπως ήδη γνωρίζετε, χιλιάδες δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι εν γένει έχουν απολυθεί στην Τουρκία μετά την  απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 για τον ίδιο λόγο.
Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ακυρώσει την καταγγελία της σύμβασης και δικαστική απόφαση απέρριψε νομική απαίτηση (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) του σχολείου να απαγορεύσει την είσοδο του δασκάλου στο κτίριο, το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου αρνείται παράνομα να επιτρέψει στον κ Νιχάτ να επανέλθει στα καθήκοντά του. Η υπόθεση αυτή είναι ένα φανερό παράδειγμα παραβίασης ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων.
Όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω της χρόνιας έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης είναι δύσκολος για το κράτος. Παρέμβαση της αστυνομίας στο σχολείο θα δημιουργούσε σοβαρή αναταραχή μεταξύ των μελών της μειονότητας. Από την άλλη πλευρά όμως, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ελληνικό κράτος δεν θα πρέπει να επιτρέψει την επέκταση των αυταρχικών πρακτικών Ερντογάν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο συνάδελφός μας είναι αντικείμενο επίθεσης για τις πολιτικές και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και αυτό το κυνήγι μαγισσών δεν θα πρέπει να είναι ανεκτό σε μια δημοκρατία.
Λόγω της σημασίας αυτής της υπόθεσης θα εκτιμούσαμε βαθύτατα τη βοήθειά σας για το θέμα και την έκδοση δήλωσης στήριξης για τον συνάδελφό μας που θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες (νομικό πλαίσιο, έγγραφα κ.λπ.) θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας εξυπηρετήσουμε”.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο που ανάρτησε η videotex.gr, οι Πομάκοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τρόπο διδασκαλίας των παιδιών τους σε αυτά τα ιδιωτικά σχολεία της μειονότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά περιστατικά περί Τούρκικης προπαγάνδας και ζήτησαν να δημιουργηθούν δημόσια σχολεία για να διδάσκουν στα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου