Το φάντασμα της κυπριακής κρίσης εξακολουθεί να
τριγυρνά πάνω από την Κουμουνδούρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διακατέχεται από
έντονο προβληματισμό με αφορμή την πρόταση του ΑΚΕΛ για απόρριψη των
μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, με παράλληλη συντεταγμένη έξοδο
της Κύπρου από το ευρώ.
Η ηγεσία υποδέχθηκε την πρόταση του αριστερού κυπριακού κόμματος με αμηχανία ή έστω με επιφυλακτικότητα, αποφεύγοντας σχόλια και κρίσεις. Όμως η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έσπευσε να χαιρετήσει ως «ιστορική» την απόφαση και να επικροτήσει τη λογική του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντάς της ουσιαστικά, ακόμη και ως εναλλακτικό δρόμο
για την Ελλάδα.Η ηγεσία υποδέχθηκε την πρόταση του αριστερού κυπριακού κόμματος με αμηχανία ή έστω με επιφυλακτικότητα, αποφεύγοντας σχόλια και κρίσεις. Όμως η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έσπευσε να χαιρετήσει ως «ιστορική» την απόφαση και να επικροτήσει τη λογική του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντάς της ουσιαστικά, ακόμη και ως εναλλακτικό δρόμο
Συγκεκριμένα, ελάχιστες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, που έλαβε το ΑΚΕΛ – είναι το πρώτο αριστερό κόμμα στην ευρωπαϊκή ένωση, με κυβερνητική αναφορά και προοπτική, που προτείνει έξοδο από το ευρώ – η επίσημη ιστοσελίδα του αριστερού ρεύματος www.iskra.gr δημοσίευσε εκτενές κεντρικό άρθρο, με το οποίο τάσσεται αναφανδόν υπέρ της θέσης του «αδελφού» κόμματος από την Κύπρο.
Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ την εσωτερική συζήτηση σχετικά με το περίφημο plan b, την προοπτική δηλαδή να επιζητηθεί η έξοδος από το ευρώ, εάν η κατάργηση του μνημονίου οδηγήσει σε πάγωμα της δανειακής σύμβασης. Η μετριοπαθής πτέρυγα, που κυριαρχεί αυτή την ώρα στην ηγετική ομάδα θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και πως μία τέτοια ρήξη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «μνημόνιο» με εθνικό νόμισμα: Να βρεθεί δηλαδή η χώρα εκτός ευρώ, αλλά οι δανειακές της ανάγκες να την αναγκάσουν να υπογράψει επαχθή δάνεια έτσι κι αλλιώς.
Η σχετική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τις τελευταίες ημέρες υποτονική, καθώς προείχε η αντιπολιτευτική δράση στο πολυνομοσχέδιο και η οργάνωση των μαζικών κινητοποιήσεων ανά τη χώρα. Όμως οι εξελίξεις στην Κύπρο φουντώνουν και πάλι τον προβληματισμό και πιθανόν και τις εσωτερικές διαφωνίες.
Το άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι μόνο σημαντική αλλά, ίσως, και ιστορική. Η απόφαση αυτής της ΚΕ του ΑΚΕΛ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα αυτό, μάλλον, έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την πολιτική της νεοφιλελεύθερης φιλο-ΕΕ διαχείρισης των προηγούμενων χρόνων και να ακολουθεί μια νέα ριζοσπαστική τροχιά, της οποίας ακόμα είναι άγνωστη η συνέπεια, η σταθερότητα, η έκταση και το βάθος, πράγματα που θα φανούν με την πάροδο του χρόνου. Το ΑΚΕΛ είναι, ίσως, το πρώτο αριστερό κόμμα σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης και το οποίο έχει κυβερνητική προοπτική, που θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση το ευρώ και την παρουσία της χώρας του στην ευρωζώνη. Το ΑΚΕΛ, επίσης, σε σχέση με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, θέτει σε αμφισβήτηση όχι μόνο το Μνημόνιο αλλά υπογραμμίζει ευθέως και σωστά, ότι η λύση βρίσκεται «εκτός της δανειακής Σύμβασης με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου