Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Τεθωρακισμένα με ρωσική σημαία στο Σλαβιάσνκ


Τρία ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ένα όχημα με ρωσική σημαία που μεταφέρει ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στους δρόμους της πόλης Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε ότι πρόκειται για οχήματα που συμμετέχουν στην "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία εισήλθαν στην πόλη, αποκλείσθηκαν από φιλορώσους διαδηλωτές και στη συνέχεια κατελήφθησαν.
Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "κανένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού δεν έχει καταληφθεί στο ουκρανικό έδαφος" και παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών που αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.
Οι άνδρες επί των τεθωρακισμένων αρμάτων φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, αλλά με τις πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, της υψηλότερης διάκρισης
των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ορισμένοι φορούσαν μαύρες κουκούλες.
Τα ρωσικά ΜΜΕ λένε ότι τα πληρώματα έξι τανκς στο Καρματόρσκ «άλλαξαν πλευρά» και αυτά είναι που φαίνονται στις φωτό, και ότι ένοπλοι φιλορώσοι προχωρούν προς το κέντρο της πόλης που θεωρητικώς ανακαταλήφθηκε από το στρατό.
Η αίσθησή μας πάντως είναι πως κάτι δεν πάει καλά στα εκεί. Ο ουκρανικός στρατός δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμος. Ο ρώσικος στρατός μπορεί να έχει κάποιους μέσα στην Ουκρανία, αλλά γενικά δεν έχει πολλούς. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχουν διαρκείς «εκκλήσεις», από τύπους «φιλορώσους», για επέμβασή του. Είναι επίσης συνεχείς οι καταγγελίες για εντοπισμό «ομάδων με ρωσικές σημαίες παραλλαγής» που όμως δεν είναι Ρώσοι και λειτουργούν μάλλον προβοκατόρικα.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 20 φιλορώσοι αυτονομιστές πήραν τον έλεγχο του κτηρίου του δημοτικού συμβουλίου του Ντονέτσκ.
Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου είπε στο Reuters ότι οι καταληψίες ήταν οπλισμένοι, αλλά πως δεν προέβαλαν σε κάποια απαίτηση.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι φιλορώσοι αποσχιστές ένοπλοι κρατούν ομήρους δύο Ουκρανούς στρατιώτες.
Το Κίεβο σημειώνει ότι οι φιλορώσοι φαίνεται πως έχουν λάβει εντολή «να πυροβολούν για να σκοτώσουν».
Στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος πέρασε στο στρατόπεδο των αποσχιστών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι εκείνος και άλλα μέλη της ομάδας αρνούνται να πυροβολήσουν «τον ίδιο το λαό» τους.
Γιατσένιουκ: Η Ρωσία υψώνει νέο Τείχος του Βερολίνου στην Ευρώπη
Για «εξαγωγή τρομοκρατίας» κατηγόρησε τη Ρωσία την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, προσθέτοντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Μόσχα χτίζει ένα νέο Τείχος του Βερολίνου στην Ευρώπη.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές σας οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα τέο τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί καλυμμένες δυνάμεις της για να οργανώνει ενόπλους αποσχιστές οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και καταλαμβάνουν κρατικά κτήρια.
«Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρέπει να ανακαλέσει αμέσως τις μικτές ομάδες των υπηρεσιών ασφαλείας της, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να απαιτήσει να εγκαταλείψουν τα κτήρια»,σημείωσε ο κ. Γιατσένιουκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου