Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΤΑP και το τρίγωνο Αθήνα-Ρώμη​-Τίρανα


 Στις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένονται τα «καλά» νέα αναφορικά με το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, συμμετοχή στον οποίο διεκδικεί και η Ελλάδα, με τον αγωγό ΤΑΡ.Από τα μέσα Αυγούστου τα επιτελεία του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΚΑ βρίσκονται σε μόνιμη συνεργασία για την προώθηση μίας διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, χώρες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.Τα νεώτερα στην υπόθεση, είναι ότι το σχέδιο της συμφωνίας έχει ετοιμαστεί, και στο κείμενο του σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί των 3 κυβερνήσεων. Ήδη την περασμένη Τετάρτη το παρέλαβε επισήμως από τον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου. Μετά δε τις
παρατηρήσεις που θα γίνουν από Ελληνικής πλευράς, θα συνεχίσει το «κύκλο» του στις άλλες δύο πρωτεύουσες.

Μεγάλης σημασίας για την προώθηση του έργου, θα είναι η επίσκεψη στην Αθήνα του Αλβανού υπουργού εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου και είναι αποτέλεσμα πρόσκλησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Όπως επισημαίνουν παρατηρητές, εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη (αναβλήθηκε ήδη μία φορά, καθώς είχε οριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου), θα σημάνει ότι η διαφορά Ελλάδας-Αλβανίας λόγω της μη επικύρωσης από τη δεύτερη της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, βαίνει προς επίλυση. Εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως όρο για την προώθηση του συγκεκριμένου αγωγού φυσικού αερίου, να υπάρξει επικύρωση της Σύμβασης Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ. 

Βεβαίως το κλίμα που διαμορφώνεται, δείχνει ότι μάλλον προς τα εκεί κινούνται τα πράγματα. Κάτι τέτοιο δείχνει και το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Παναρίτι προς την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Αλβανικού Κοινοβούλιο, όπου τίθενται τα προβλήματα που θα προκαλούσε για τη γειτονική χώρα μία ενδεχόμενη διατήρηση της σημερινής κατάστασης ως προς την ΑΟΖ (στάση της Ελλάδας απέναντι στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας κλπ).

Πάντως, μία πρώτη γεύση του κλίματος για το θέμα αυτό, θα έχει ο κ. Αβραμόπουλος στην επικείμενη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί τόσο με τον Αλβανό ομόλογό του, όσο και με εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, το οποίο ως γνωστόν προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας κατά της συμφωνίας των δύο Χωρών.

Σε κάθε περίπτωση και για να επανέλθουμε στον ΤΑΡ, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που θέτουν οι παραγωγοί του αερίου (κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ) προκειμένου να λυθούν τα θέματα διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το κλίμα στην Ελλάδα απέναντι στο συγκεκριμένο αγωγό έχει μεταστραφεί σε απολύτως θετικό, από ουδέτερο έως αρνητικό που ήταν μέχρι και πριν ένα χρόνο. Μόνο που η μεταστροφή αυτή, έστω και αναγκαστική λόγω της απόρριψης από την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, του Ελληνοιταλικού αγωγού, ήρθε πολύ αργά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, οπότε πρέπει να κερδηθεί σε διαδικαστικό επίπεδο πολύτιμος χρόνος.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ίδια στενά χρονικά περιθώρια ισχύουν και για τη συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο μετοχικό σχήμα του ΤΑΡ. Ο λόγος είναι ότι συμμετοχή στον αγωγό έχουν ήδη αναγγείλει η ΒΡ και η Socar με την ιδιότητα ως παραγωγών αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.

Οι δύο μέχρι στιγμής ενεργειακοί κολοσσοί, θα αγοράσουν ποσοστά από τη γερμανική Statoil, τη ελβετική EG και τη γερμανική E.ON που είναι οι σημερινοί μέτοχοι του ΤΑΡ. Έτσι, εφ΄όσον ενεργοποιήσουν αυτή την οιονεί option, το ποσοστό που θα «περισσέψει» για την όποια Ελληνική εταιρεία θελήσει να εισέλθει θα είναι πάρα πολύ μικρό.

Δεν θα πρέπει δε να αγνοείται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα ήθελε πολύ, η Ελληνική συμμετοχή στον ΤΑΡ να καλυφθεί από την υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ, ώστε με τον τρόπο αυτό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αξία της. 
του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου