Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανία: Νέα προσφυγή κατά του ESM

Γερμανός βουλευτής ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε προσφυγή στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να προσπαθήσει να εμποδίσει την επικύρωση της υλοποίησης του ταμείου διάσωσης της ζώνης του ευρώ (ESM).
Ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, ευρωσκεπτικιστής συντηρητικός βουλευτής, πιστεύει ότι η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης (ΕSM), που «θα προικοδοτηθεί» με 500 δισ. ευρώ, δεν μπορεί πλέον καθόλου να εξεταστεί μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης.
«Ο ESM -για να είναι απλά βιώσιμος από συνταγματική άποψη- θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μόνο εάν
η ΕΚΤ παραιτηθεί από τις εξουσίες που ή ίδια απένειμε στον εαυτό της» αναφέρει σε ανακοινωσή του αυτό το μέλος της CSU, του βαυαρικού κλάδου των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Γκαουβάιλερ θεωρεί ότι η νέα του προσφυγή θα πρέπει να κάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα του, βάσει του οποίου θα πρέπει να εκδώσει την Τετάρτη μια κρίσιμη απόφαση σχετικά με έξι προσφυγές κατά του ESM και του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, δύο από τους πυλώνες της στρατηγικής που εφαρμόζεται από τους Ευρωπαίους για την έξοδο από την κρίση χρέους.
Η απόφαση της ΕΚΤ, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη για την απεριόριστη επαναγορά ομολόγων που εκδίδονται από τις πιο αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ έχει δημιουργήσει μια «εντελώς νέα κατάσταση», σημειώνει ο Γκαουβάιλερ.
Ο συντηρητικός βουλευτής εκτιμά ότι αν το Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να αποφανθεί σχετικά με την προσφυγή του, τότε θα πρέπει να μεταφέρει για πέρα από την Τετάρτη την έκδοση της απόφασής του σχετικά με τον ESM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου