Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Κλείνει η συμφωνία με Delek

  1. Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ μέσα στον Σεπτέμβριο - Σάρκα και οστά διαλαμβάνει η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο, τονίζει ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης
  2. ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για τη δημιουργία κοινού τερματικού

Στη διαδικασία υλοποίησης εισέρχεται τις επόμενες ημέρες η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μετά την αναμενόμενη έγκριση αιτήματος συμμετοχής της εταιρείας Delek σε ένα ποσοστό 30% στα δικαιώματα της Noble στο οικόπεδο 12, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.


Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει την έκθεση από τη συμβουλευτική επιτροπή για να απαντήσει στο αίτημα της Delek. Σημείωσε ότι η Delek είναι η βασική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα σε συνεργασία με τη Noble στα μεγάλα οικόπεδα στα οποία εντοπίστηκαν αρκετά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Ο Ν. Συλικιώτης ανέφερε ότι, από τη στιγμή που το αίτημα θα είναι θετικό, δημιουργείται μια σημαντική συνέργεια σε ό,τι αφορά τη συνεργασία και την αξιοποίηση μέσω Κύπρου των κοιτασμάτων που είναι στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Εξήγησε ότι στο Ισραήλ τα βασικά δικαιώματα στα οικόπεδα τα έχουν οι εταιρείες, και αυτό βοηθά περισσότερο στη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ.

Κοινές ομάδες εργασίας

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προχωρεί αυτή η συνεργασία. Υπήρξε θετική ανταπόκριση και από τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ στην επιστολή μου για να γίνει μια συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ στην Κύπρο για να εξετάσουμε τα ζητήματα των κοινών υποδομών», επισήμανε, προσθέτοντας, περαιτέρω, ότι αυτή η συνάντηση αναμένεται να γίνει εντός Σεπτεμβρίου και στόχος μας είναι να συγκροτηθούν κοινές ομάδες εργασίας από τις τρεις χώρες, για να εξετάσουν σε λεπτομέρεια αυτές τις προτάσεις.

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει καταθέσει προτάσεις προς την Ε.Ε. για συγχρηματοδότηση μελετών και υποδομών που αφορούν τη διασύνδεση και με καλώδια, αλλά και τη διαμόρφωση διαδρόμου ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείς για την έκθεση σοφών του Ισραήλ, στην οποία απαλείφεται η πρόνοια για δημιουργία τερματικού εντός του Ισραήλ και κάτι τέτοιο ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού τερματικού Κύπρου - Ισραήλ, ο Υπουργός ανέφερε ότι το μήνυμα για τη συνεργασία ήδη στάλθηκε με την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Η δεύτερη γεώτρηση
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι προχωρεί και η απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο Ισραήλ. Την ώρα που προχωρεί ο διάλογος με τη Noble, που αντικείμενό του είναι και η δημιουργία φυσικού αερίου, ανέφερε, η Κύπρος έδειξε με τις επισκέψεις και τις άλλες επαφές της με τους Ισραηλινούς επισήμους, ότι είναι ανοικτή για συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία της δεύτερης γεώτρησης, ανέφερε ότι ήδη η Noble προχωρεί σε όλες τις διεργασίες για να κάνει τη δεύτερη γεώτρηση αρχές του 2013.
Αναμένεται, πρόσθεσε, ότι μέχρι τα μέσα του 2013 η Noble θα αξιολογήσει και αυτήν τη γεώτρηση. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι μετά τον διάλογο που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, η Noble το β’ εξάμηνο του 2013 θα είναι έτοιμη να προχωρήσει και να δημιουργήσει όλες τις υποδομές που αφορούν και την εξόρυξη του φυσικού αερίου, αλλά και τους αγωγούς και σε συνεργασία με το κράτος τα θέματα της δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Κομβικό το 2013

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι το 2013 είναι κομβικό έτος, γιατί θα ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τον β’ γύρο αδειοδότησης. Εξήγησε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες, έχουν σταλεί στο Υπουργείο, ενώ αναμένεται και η μελέτη από το Γενικό Λογιστήριο που αφορά τα οικονομικά δεδομένα των αιτήσεων. Όπως είπε, εντός Σεπτεμβρίου, η συμβουλευτική επιτροπή θα μπορέσει να ετοιμάσει την εισήγησή της προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασιστεί με ποιες εταιρείες και για ποια οικόπεδα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου, μετά την Κυριακή θα γίνουν γνωστές οι ενδείξεις που υπάρχουν από πλευράς Ισραήλ για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο ως ενδιάμεση λύση, μετά και την επίσκεψη σήμερα αντιπροσωπίας του Υπουργείου στη χώρα για επαφές.

Συλλογική διαχείριση
Εν τω μεταξύ, την απόφαση της «Επιτροπής Τζεμάχ» στο Ισραήλ, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας. «Η απόφαση της "Επιτροπής Τζεμάχ" στο Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω Κύπρου, είναι εξαιρετικής σημασίας και ανοίγει τον δρόμο, για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός "παίκτης", με όλες τις θετικές συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της», είπε ο κ. Γιωργάλλας, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θέματα του φυσικού αερίου, δημιουργώντας συνθήκες συλλογικής διαχείρισης.

Χαιρετίζουν οι Οικολόγοι
Την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Εμπορίου, σε αίτημα του Κινήματος για σύγκληση της επιτροπής εκπροσώπων των κομμάτων για ενημέρωση στο θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, χαιρετίζει το Κίνημα Οικολόγων. Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει ότι «η πρόσκληση του κ. Συλικιώτη για συνάντηση των κομμάτων την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μία θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε». 

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου