Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο πολιτικό πλαίσιο για την αξιολόγηση της Ελλάδας Τι θα συζητήσει ο Σοτυρνάρας με Σόιμπλε και Βεστερβέλε

Νέο πολιτικό πλαίσιο για την αξιολόγηση της ΕλλάδαςΔυο κρίσιμες συναντήσεις με τον Γκούιντο Βεστερβέλε και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας σήμερα τη Γερμανία με στόχο να θέσει τις βάσεις και να προλειάνει το έδαφος για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να "δοκιμάσει τα νερά" κα να πατήσει πάνω στο καλό κλίμα της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά.
Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι τα ζητήματα που αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή
της ατζέντας του Γιάννη Στουρνάρα με τους Γερμανούς υπουργούς Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε και Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Οι επαφές έχουν αυξημένο ειδικό βάρος καθώς πραγματοποιούνται τρεις μόλις ημέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και την έναρξη της τελευταίας φάσης της αξιολόγισης της ελληνικής οικονομίας.
Αν και τα στοιχεία είναι εν γένει γνωστά καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι επαφές του Γιάννη Στουρνάρα για τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου κάτω από το οποίο θα "διαβαστεί" η έκθεση των εκλεγκτών της τρόικας.
Στόχος των συβναντήσεων είναι να ανοίξει ένας «δίαυλος επικοινωνίας» με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος έως τώρα εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας παράλληλα πως οι συζητήσεις θα είναι εφ' όλης της ύλης.
Ο κ. Στουρνάρας θα αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη αναχαίτισης της ύφεσης, με διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και στην άρση της δραχμικής αβεβαιότητας με μια νέα πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου