Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ισπανία: Πανικός αναλήψεων από τις τράπεζες

Πανικός αναλήψεων έχει πιάσει τους Ισπανούς καταθέτες καθώς το οικονομικό κλίμα στη χώρα αυτή της ιβηρικής χερσονήσου δείχνει σημάδια έντονων ρωγμών και πολύ λίγο φαίνεται να απέχει από την πλήρη κατάρρευση, μια κατάρρευση όμως που θα προκαλέσει τεράστιο πάταγο στην €ζώνη.
Σύμφωνα με τους New York Times μόνο κατά τον Ιούλιο τουλάχιστον 94 δισ. € διέφυγαν στο εξωτερικό ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της χώρας.
Κυριότεροι τόποι προορισμού των χρημάτων των Ισπανών καταθετών είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη. Όπως και στην Ελλάδα αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι Ισπανοί
μικροκαταθέτες φοβούνται ότι η χώρα στο τέλος θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ και να υιοθετήσει την πεσέτα κάτι που θα φέρει υποτίμηση και αναπόφευκτα ισχυρό πληθωρισμό.
«Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ισπανία βαίνει από το κακό στο χειρότερο» αναφέρει στους NYT ο Julio Vildosola πρώην ανώτατο στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση ο οποίος όχι μόνο δηλώνει ότι έχει βγάλει όλα τα λεφτά του από τη χώρα αλλά προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα παίρνοντας την οικογένειά του από την Ισπανία και εγκαθόισταται σε ένα χωριό στη Βρετανία κοντά στο Cambridge: «Υπάρχει μεγάλο ρίσκο τώρα πια. Η Ισπανία θα είναι η επόμενη μετά την Ελλάδα και εγώ δεν θέλω να καταλήξω να κρατώ στα χέρια μου υποτιμημένες πεσέτες», δηλώνει αποστομωτικά ο Vildosola.

Τόσο ο Vildosola όσο και πολλοί άλλοι στην Ισπανία μετακινούν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό αλλά και τις οικογένειές τους καθώς αναμένουν την πλήρη κατάρρευση. Παρά τις υποσχέσεις αλλά και τα 100 δισ. € που θα κατέληγαν στις ισπανικές τράπεζες όλο και περισσότεροι στην Ισπανία θεωρούν ότι η κατάσταση είναι πια μη αναστρέψιμη και ότι ένα πακέτο διάσωσης είναι προ των πυλών. Μαζί όμως με αυτό θα έρθει η λιτότητα γ κοινωνική έκρηξη και έξοδος από τοε ευρώ.
«Οι πλούσιοι στην Ισπανία έχουν βγάλει ήδη τις καταθέσεις τους έξω από τη χώρα. Τώρα είναι οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι που μετακινούν τα κεφάλαιά τους στο Λονδίνο και το Βερολίνο. Το κλίμα είναι πολύ άσχημο, πάρα πολύ άσχημο» δηλώνει ο Ισπανός οικονομολόγος Jose Garcia Montalvo.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου