Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ψίχουλα έστειλε το κράτος για ΚΤΕΛ και Ταξί

Ψίχουλα έστειλε το κράτος για ΚΤΕΛ και Ταξί
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έφθασαν χθες 384.000 ευρώ από το κράτος, χρήματα που θα προωθηθούν άμεσα στα ΚΤΕΛ και τα Ταξί για πληρωμή έναντι των περσινών μαθητικών μετακινήσεων στο Νομό Καβάλας. Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα αφού το χρέος του δημοσίου προς ΚΤΕΛ και Ταξί πλησιάζει (αν δεν ξεπερνά) το ποσό του 1,4 εκ ευρώ. Στο Διοικητήριο έμαθαν ότι τα χρήματα που έφθασαν χθες θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι μετακινήσεις των μηνών Γενάρης-Φλεβάρης. Οι μήνες Νοέμβρης-Δεκέμβρης του 2011 θα πληρωθούν μέσω του ΕΟΠΥΥ!!!! Μια διαδικασία που κανείς δεν καταλαβαίνει και δεν αντιλαμβάνεται.
Χθες εκ των ΚΤΕΛ της Καβάλας κατέστη σαφές ότι με αυτές τις ελάχιστες πληρωμές δεν είναι δυνατόν να ισχύουν δωρεάν μαθητικές μετακινήσεις από την ερχόμενη Τρίτη που τα σχολεία επαναλειτουργούν. Τα ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα επιμένουν σε εξόφληση όλων των προηγούμενων
μετακινήσεων! Σημειώνουμε ότι για την Καβάλα τα χρέη του κράτους περιγράφονται (σε γενικές γραμμές) ως εξής: Στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ 1,174 εκ ευρώ. Στο Αστικό ΚΤΕΛ 156.000 ευρώ και στα Ταξί περίπου 50.000 ευρώ.
Χθες το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για το θέμα. Η πρώτη αναφέρεται στα χρήματα που εξασφαλίστηκαν και μέσω των Περιφερειών θα διατεθούν στους μεταφορείς για τις μετακινήσεις έτους 2012: Με το ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τις περιφέρειες της χώρας, για την κάλυψη μεταφοράς μαθητών.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατανέμεται από τον λογαριασμό του υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι Περιφερειών» το ανωτέρω ποσό, στις Περιφέρειες της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2012.
Η δεύτερη ανακοίνωση είναι ακόμη πιο περίπλοκη αφού επιχειρεί να εμπλέξει τους δήμους στις μαθητικές μετακινήσεις του νέου σχολικού έτους: Απρόσκοπτα θα ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποιώντας προηγούμενη δέσμευση, δημοσίευσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζοντας τα εκκρεμή ζητήματα, που αφορούσαν το ζήτημα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, «σε όποια περιοχή λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους κατ΄ εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη, δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, θα υπάρξει παράταση των υπαρχόντων μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.Στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναφέρεται δε ότι «οι συμβάσεις, που παρατείνονται, κατά τα προβλεπόμενα, εκτελούνται μέχρι τη λύση τους με κόστος το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης, απομειωμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 17% σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε διαμορφωθεί κατά τον Ιούνιο του 2012».Επίσης, σημειώνεται ότι «για όσα δρομολόγια εκ των συμβάσεων των προηγουμένων παραγράφων προκύψει αδυναμία των μεταφορέων να τα πραγματοποιήσουν, καθώς και για τυχόν νέα δρομολόγια, οι Περιφέρειες αναθέτουν καθένα από αυτά με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κόστος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις προβλέψεις της παραγράφου 2 του παρόντος».Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι «οι διαγωνισμοί των δήμων οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αναβάλλονται, ματαιώνονται ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο επηρεάζονται από τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά αντιθέτως οι δήμοι οφείλουν να συνεχίσουν τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την κατάρτιση των συμβάσεων μεταξύ δήμων και νέων αναδόχων, οι παρατάσεις των συμβάσεων από τις περιφέρειες «λύονται αυτοδικαίως και αζημίως» κατά το μέρος τους που αφορά την υπογεγραμμένη σύμβαση και οι νέοι ανάδοχοι αναλαμβάνουν τα αντίστοιχα δρομολόγια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου