Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Βιτόριο Γκρίλι: Η Ιταλία δεν έχει προς το παρόν ανάγκη το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΚΤ

Η Ιταλία δεν έχει προς το παρόν ανάγκη να προσφύγει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επαναγορά χρέους, δήλωσε σήμερα στο Τσερνόμπιο (βόρεια) ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι. "Το έχουμε ήδη πει πολλές φορές. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απολύτως καμία ανάγκη" από το πρόγραμμα αυτό, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την ΕΚΤ, δήλωσε ο Γκρίλι στον Τύπο στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ. Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει την απεριόριστη επαναγορά του χρέους χωρών που δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν
από τις αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χαρακτήρισε την Πέμπτη "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" την ανακοίνωση της κεντρικής Τράπεζας. Ερωτηθείς επίσης σήμερα στο Τσερνόμπιο για την ΕΚΤ ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ εκτίμησε ότι πρόκειται για "μια πολύ σημαντική απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο της εντολής της και με πλήρη ανεξαρτησία, (...) και η δική μου άποψη συνάδει με το ρόλο της, που είναι δηλαδή η σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος". "Πρέπει επίσης σε αυτές τις αποφάσεις να αντιστοιχεί και η πρόοδος σε κάθε χώρα", πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν η Ιταλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μελλοντικό μόνιμο ταμείο διάσωσης για τη ζώνη του ευρώ, εκτίμησε ότι "εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να αποφασίσει. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι", σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου