Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μέρκελ για Σαμαρά: «Πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία»

«Η ματωμένη καρδιά» είναι ο τίτλος δισέλιδου ρεπορτάζ του Spiegel και υπότιτλο «Με μια ξαφνική στροφή η καγκελάριος εγκαταλείπει τη μέχρι σήμερα πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα». Η καρδιά που ματώνει είναι της Μέρκελ, η οποία θέλει πάση θυσία να εμποδίσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη κι αν χρειαστεί η Τρόικα να εξωραΐσει την έκθεσή της !


Η μεγάλη πολιτική στροφή υπέρ της Ελλάδας άρχισε όταν η Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωνε από τη γερμανική τηλεόραση ότι «ματώνει η καρδιά της» για τους Ελληνες συνταξιούχους που πληρώνουν τα σπασμένα της κρίσης. Ολα δείχνουν ότι μια μεγάλη αλλαγή στάσης υπέρ της χώρας μας σημειώνεται στη Γερμανία.

Το περιοδικό Spiegel δείχνει να μη πιστεύει στα μάτια του:

«Το ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί, αποτελεί μία περίεργη αλλαγή στάσης. Μέχρι πρότινος η Μέρκελ ήταν πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, εάν αυτή δεν εκπλήρωνε τις υποσχέσεις της. Εν τω μεταξύ όμως ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλός. Στην καγκελαρία φοβούνται πως ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο παρόμοιο με αυτό της Lehman Brothers το 2008 (...). Αλλά και το πολιτικό κόστος για την Μέρκελ είναι πολύ υψηλό. Εάν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ θα έπρεπε προβληματικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να στηριχθούν μέσω μια ένωσης, η οποία θα αναλάμβανε τα χρέη, φοβούνται οι σύμβουλοι της Μέρκελ. Θα δημιουργούνταν έτσι μια παράδοξη κατάσταση: η Γερμανία θα επεδείκνυε σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια θα έπρεπε να δεχθεί τα μισητά ευρωμομόλογα».

Το σχέδιο Μέρκελ σύμφωνα με το περιοδικό προβλέπει «μια ωραιοποίηση της κατάστασης» στην έκθεση της Τρόικα και τα ελλείμματα «θα υποβαθμιστούν σε δυσάρεστη μεν, αλλά προσωρινή εκτροπή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος».

Αγάπη για τον Σαμαρά

Η στροφή της Μέρκελ που περιγράφεται στο γερμανικό περιοδικό φάνηκε στην υποδοχή που επεφύλαξε στον Ελληνα Πρωθυπουργό όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο στις 24 Αυγούστου. Η γερμανίδα καγκελάριος σε εσωτερικές συνομιλίες, «επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό της λέγοντας ότι ο Σαμαράς παίζει έναν ιστορικό ρόλο» και ότι η ίδια έχει εντυπωσιαστεί με την εμφάνισή του. «Πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, γράφει το Spiegel.

Θεωρία της αλυσίδας και του ντόμινο

Το ίδιο περιοδικό περιγράφει τις δύο θεωρίες που επικρατούν στη γερμανική ηγεσία. Από τη μια είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρεσβεύει τη «θεωρία της αλυσίδας», ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαικής αλυσίδας, οπότε αν φύγει η αλυσίδα θα ενισχυθεί. Από την άλλη υπάρχει η Ανγκελα Μέρκελ με τη «θεωρία του ντόμινο» η οποία πιστεύει ότι τελικά συμφέρει περισσότερο τη Γερμανία να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, προκειμένου να μη συμβεί η εξέλιξη του ντόμινου και οι χώρες καταρρεύσουν η μια μετά την άλλη.

Γερμανικές εκλογές

Στην αλλαγή στάσης της Μέρκελ παίζουν ρόλο όχι μόνο πολιτικοί αλλά και γεωστρατηγικοί παράγοντες και έχει στο νου της «τη γενική εικόνα», σύμφωνα με το περιοδικό. «Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει τον κλονισμό της δημοκρατίας σε μια χώρα-μέλος της. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός σύμμαχος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο -μια περιοχή με αρκετές εστίες κρίσης. Στη γενική εικόνα όμως ανήκει και η εσωτερική πολιτική. Η νέα ήπια στάση της έχει το ελκυστικό στοιχείο ότι θα μπορούσε να κερδίσει στις εκλογές του χρόνου τον Σεπτέμβριο χωρίς τις αναταράξεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» γράφει το Spiegel.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου