Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Υπουργείο Παιδείας: Λειτουργία τμημάτων στα μαθήματα «Αρχές Φιλοσοφίας» και «Πολιτική και Δίκαιο»

 
ΘΕΜΑ: Λειτουργία τμημάτων στα μαθήματα «Αρχές Φιλοσοφίας» και «Πολιτική και Δίκαιο»

1) Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ Α΄ 188) «Ενιαίο Λύκειο, Πρόσβαση των Αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και άλλες διατάξεις».

2) Τη με αρ. πρωτ. 36799/Γ2/02-04-2012 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1163) με την οποία καθορίζεται το Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου.

3) Τη με αρ. πρωτ. 36798/Γ2/02-04-2012 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1163) με την οποία καθορίζεται το Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της Γ΄ εσπερινού Γενικού Λυκείου.

4) Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98).

5) Τη με αριθμ. 76051/Η/04-07-2012 (ΦΕΚ Β΄ 2091) κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρο Παπαθεοδώρου».

6) Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε
Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και της Γ΄ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου Θεωρητικής κατεύθυνσης διδάσκονται υποχρεωτικά ως μάθημα κατεύθυνσης ένα από τα εξής μαθήματα «Αρχές Φιλοσοφίας» ή «Πολιτική και Δίκαιο».

Η δημιουργία τμημάτων θα γίνεται με τις εξής προϋποθέσεις:
1) Όπου η Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου και η Γ΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου λειτουργούν με ένα τμήμα Θεωρητικής κατεύθυνσης, θα διδαχθεί από τα παραπάνω μαθήματα εκείνο που θα επιλέξει η πλειονότητα των μαθητών του τμήματος. Σε περίπτωση που τα μαθήματα συγκεντρώσουν τον ίδιο αριθμό προτιμήσεων, το μάθημα που θα διδαχθεί θα επιλεγεί με κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί από το σύλλογο διδασκόντων.

2) Όπου η Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου και η Γ΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου λειτουργούν με δύο ή περισσότερα τμήματα Θεωρητικής κατεύθυνσης, μπορούν να διδαχθούν και τα δύο παραπάνω μαθήματα, εφόσον συγκεντρώνονται από όλα τα τμήματα της Θεωρητικής κατεύθυνσης τουλάχιστον (11) έντεκα μαθητές για κάθε μάθημα.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός μαθητών, τότε οι μαθητές ακολουθούν υποχρεωτικά την επιλογή με τις περισσότερες προτιμήσεις στο κάθε τμήμα της κατεύθυνσης .

Σε περίπτωση που τα μαθήματα στο κάθε τμήμα συγκεντρώσουν τον ίδιο αριθμό προτιμήσεων, το μάθημα που θα διδαχθεί στο τμήμα θα επιλεγεί με κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί από το σύλλογο διδασκόντων.

Οι μαθητές της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και της Γ΄ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου Θεωρητικής κατεύθυνσης της περ. 2 έχουν δικαίωμα να αλλάξουν τα παραπάνω μαθήματα κατεύθυνσης μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.

Σε περιπτώσεις μετεγγραφής (ή αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος) μαθητή Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου Θεωρητικής κατεύθυνσης από σχολείο που ο μαθητής διδασκόταν ένα από τα ανωτέρω μαθήματα κατεύθυνσης, σε σχολείο όπου το ίδιο  μάθημα δεν διδάσκεται, ο μαθητής αυτός υποχρεούται να διδαχθεί το μάθημα που διδάσκεται στο σχολείο υποδοχής.
Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2012-13.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου