Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

«Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…»

Όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να δανειστεί από τις αγορές και επί μακρόν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων επειδή κατέχει ακόμα μεγάλη ακίνητη περιουσία, τότε πιέζεται πολλαπλώς και από πολλούς για να πωλήσει σε τιμές ευκαιρίας.
Κάπως έτσι «δόθηκε» η ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Κάπως έτσι μεθοδεύεται και η εκχώρηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η πάλαι ποτέ πολύφερνη νύφη του τραπεζικού μας συστήματος, «εκτελέστηκε» με μια δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, η μετοχή της βρίσκεται εκτός Χρηματιστηρίου και ψάχνουμε κάποιον για να τη ..χαρίσουμε.
«Ορδές ειδικών και συμβούλων»
Πληροφορούμαι, επίσης,  ότι σε πολλές, υπό ιδιωτικοποίηση,  εταιρείες του Δημοσίου, έχουν
ενσκήψει ορδές «ειδικών», «σύμβουλοι», «project managers» και μεγάλα δικηγορικά γραφεία για να ….επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Κίνητρό τους δεν είναι  η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά η προμήθεια, ή το λεγόμενο «success fee».
Θέλουν να τελειώνουν τις δουλειές «γρήγορα και απλά».
Σε μια μεγάλη ΔΕΚΟ, πρώην …manager του ιδιωτικού τομέα εμφανίστηκε συνοδεία του προσωπικού του δικηγόρου και με στόμφο δήλωσε προκλητικά ότι δεν καταλαβαίνει από κόμματα και κυβερνήσεις και παίρνει εντολές μόνο από το …ΤΑΙΠΕΔ!
Και εγώ που νόμιζα ότι τη χώρα την κυβερνάει ο Σαμαράς!
Μάλλον μας κυβερνάει ο… Αθανασόπουλος!
Όλοι αυτοί δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στην περιουσία του ελληνικού λαού.
Λειτουργούν εκτός δημοκρατικού πλαισίου και ένας θεός ξέρει ποια συμφέροντα εκπροσωπούν.
Απαιτείται δημοκρατικός έλεγχος και πλήρης διαφάνεια για να μην εκποιηθεί περιουσία του δημοσίου έναντι πινακίου φακής.
Ας το έχουν υπόψιν τους στην Κυβέρνηση γιατί την τελική ευθύνη δεν θα την  φέρουν οι διορισμένοι  ..managers, (αν μάλιστα είναι και υπερήλικες) αλλά η κυβέρνηση και οι Υπουργοί της. Και τα κόμματα  που τη στηρίζουν, κατά συνέπεια.
Προκλητικοί μισθοί
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη μισθοδοσία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σε μια περίοδο που κόβονται μισθοί και συντάξεις, καταργούνται  κοινωνικά επιδόματα, ο  απλός πολίτης βρίσκεται σε απόγνωση από τα χαράτσια, αποτελεί όνειδος για το πολιτικό σύστημα της χώρας και πρόκληση για την κοινωνία ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παίρνει 21 χιλιάδες ευρώ το μήνα και ο Αντιπρόεδρος 15 χιλιάδες!
Όταν ο Πρωθυπουργός περικόπτει το δικό του μισθό, είναι δυνατόν ο διορισμένος κ. Θωμόπουλος να καθαρίζει 21 χιλιάδες;
Από την άλλη, οι σύμβουλοι στο ΤΑΙΠΕΔ (χρηματοοικονομικοί, νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι) που προωθούν τις αποκρατικοποιήσεις πήραν για εννιά μόλις μήνες, την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012 αμοιβές περίπου 7 εκατ. ευρώ. Αν πείτε ότι καλώς δόθηκαν αφού προωθούν το δύσκολο αυτό έργο θα σας λέγαμε ότι δεν έχει γίνει καμιά αποκρατικοποίηση, οπότε για ποιες συμβουλές πληρώθηκαν;
Την ίδια περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα που το σύνολο των αμοιβών τους ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ. Φανταζόμαστε ότι στα 20 άτομα δεν περιλαμβάνονται οι πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι και τα μέλη του ΔΣ ούτε οι διάφοροι ξένοι που όριζε η τρόικα. Διότι εκεί απ’ ότι μαθαίνουμε τα λεφτά ήταν πάρα πολλά.
Και με μια άστοχη δήλωση, που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό αίσθημα, βγήκε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η κυβέρνηση θα είναι εκτεθειμένη στα μάτια της κοινωνίας, αν δεν μειώσει αυτούς τους προκλητικούς μισθούς. Αύριο κιόλας!
Τα 550 των τραπεζών
Από την άλλη εντελώς τυχαία μάθαμε ότι οι τράπεζες, τις οποίες …σώζουμε από το 2008, οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο 550 εκατομμύρια ευρώ! Και αντί η κυβέρνηση να απαιτήσει την άμεση επιστροφή τους, πάλι ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε «ότι η επιστροφή των οφειλών θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».
Τι λέτε κύριε Σταϊκούρα;
Όλους αυτούς που τους στείλατε τα εκκαθαριστικά τους ρωτήσατε μήπως του δημιουργήσατε σοβαρά προβλήματα στο οικογενειακό τους  εισόδημα;
Αν ένα ιδιώτης χρωστάει σε μια τράπεζα, ξέρετε πόσα τηλεφωνήματα δέχεται καθημερινά;
Ξέρετε ότι, για ψύλλου πήδημα, τον …γράφουν στον Τειρεσία και δεν …ξεγράφετε ούτε τη …Δευτέρα Παρουσία;
Ξέρει πόσοι βρίσκονται στις φυλακές επειδή δεν έχουν να πληρώσουν μικροποσά, σε σχέση με τα 550 εκατομμύρια των τραπεζών.
Δικά σας είναι τα  550 εκατομμύρια για να είστε τόσο …γαλαντόμος;
Σκεφθήκατε τι μήνυμα στέλνετε στον Έλληνα φορολογούμενο;
Για να μην επεκταθούμε περισσότερο. Η κυβέρνηση πρέπει πρωτίστως να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας. Και για να το καταφέρει αυτό  απαιτείται απόλυτη διαφάνεια. Καμιά σκιά.
Παράλληλα, επειδή  ολόκληρη κοινωνία βρίσκεται στην μέγκενη, είναι πρόκληση να παρακολουθεί και το πάρτυ των επιτήδειων.
 του Κώστα Ροδινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου