Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οταν η εξαιρετική βυζαντινή αρχιτεκτονική γίνεται ισλαμική αρχιτεκτονική

Μετά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες της γυμνόστηθης Δούκισσας να κάνει ηλιοθεραπεία που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε, στο γαλλικό Closer, η Kate Middleton έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση πολύ σεμνά, όχι λόγω των δημοσιευμάτων που την έκαναν να ντραπεί, αλλά λόγω της επίσκεψης της στο μεγαλύτερο τζαμί της Μαλαισίας, στην Κουάλα Λουμπούρ. Το Assyakirin Mosque βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και με την άφιξη τους, τους υποδέχτηκαν οι επίσημοι αντιπρόσωποι του τζαμιού. Η σύζυγος ενός εκ των επισήμων ήταν και αυτή που κέρδισε το ενδιαφέρον της Kate καθώς μιλούσε καλά αγγλικά.

Και αφού το ζευγάρι έβγαλε τα παπούτσια του και ξεκίνησε το tour του τζαμιού, ως είθισται ξεκίνησε τις ερωτήσεις. Ο Πρίγκιπας ρωτούσε τα πρακτικά των τελετών και την χωρητικότητα του κτιρίου και η σύζυγος του μιλούσε με την Κα Ιμπραήμ. «Είναι πολύ ήρεμα εδώ μέσα» φέρεται να είπε η Kate. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 6 λεπτά και το θέμα ήταν η αρχιτεκτονική και η καλλιγραφία που κοσμεί το κτίριο. «Εκπληκτικό!» αναφώνησε η πριγκίπισσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail και της βασιλικής ανταποκρίτριας Rebecca English, η Κα Ιμπραήμ ανέφερε στην Kate για «ένα τζαμί στην Κωνσταντινούπολη (που ονομάζεται Sofia Mosque) που ήταν κάποτε εκκλησία, προφανώς αναφερόμενη στην Αγία Σοφία, την ιστορική εκκλησία της Βυζαντινής περιόδου, που φυσικά δεν λειτουργεί ως τζαμί αλλά παραμένει ιστορικό μνημείο στην Πόλη. Η δούκισσα φάνηκε να γνωρίζει το «τζαμί» και απάντησε «Έχετε πάει στην Κωνσταντινούπολη..; Γνωρίζω για το τζαμί της Σοφίας αλλά δεν έχω πάει και θα ήθελα πολύ να πάω. Είστε τυχερή που το έχετε επισκεφτεί. Φαίνεται ότι είναι εκπληκτικό» είπε η Δούκισσα.

Η συζήτηση συνέχισε με την Kate να εξηγεί πως έμαθε για την ισλαμική αρχιτεκτονική από τον Πρίγκιπα Κάρολο, καθώς είναι λάτρης της.Σε δηλώσεις της η Κα Ιμπραήμ είπε ότι «Και η Kate και ο William ήταν γνώστες της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, της καλλιγραφίας και το πώς όλα συνδέονται μέσα από την θρησκεία, κάτι που είδαν στο κτίριο αυτό».Να σημειωθεί πως η Αγία Σοφία δεν λειτουργεί ως τζαμί από το 1931 και παραμένει ένα παράδειγμα εξαιρετικής βυζαντινής και όχι ισλαμικής αρχιτεκτονικής λόγω του τεράστιου τρούλου της που θεωρείται η επιτομή της αρχιτεκτονικής του Βυζαντίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου