Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα
Πόσα θα πληρώνουμε με την καινούργια κλίμακα - Αφορολόγητη ατομική περιουσία ως 100.000 ευρώ - Θα υπολογίζονται όμως και τα αγροτεμάχια
Εναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα πληρώνουν ετησίως από το 2013 όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών και για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων.
Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί, θα απλοποιήσει τη φοροεισπρακτική διαδικασία και θα εντάξει όλες τις κατηγορίες ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, θα περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να εισπράττει το κράτος «λιγότερα από περισσότερους».
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα την κλίμακα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, η οποία θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του
υπουργείου Οικονομικών, των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και της τρόικας.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει τους δύο βασικούς φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την περιουσία των Ελλήνων, ενώ δεν υπάρχει σκέψη ούτε για κατάργηση των τελών και των φόρων που εισπράττουν οι δήμοι, αλλά ούτε και να υπάρξει ριζική αλλαγή στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Ακόμη, «κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η απόφαση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια και σε κάθε είδους ακίνητο, όπως είναι για παράδειγμα τα αγροτεμάχια. Αλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης είχε δηλώσει προσφάτως ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την αύξηση των υφιστάμενων τιμών ζώνης αλλά την επέκταση του συστήματος εκεί που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός.
Ωστόσο τον τελικό λόγο φαίνεται ότι για ακόμη μία φορά θα τον έχει η τρόικα, καθώς στο δεύτερο μνημόνιο περιλαμβάνεται σαφής πρόβλεψη για αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης στα επίπεδα της αγοράς, ενώ θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι από τις αλλαγές στη φορολογία δεν θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους.
Με βάση τη φορολογική κλίμακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως, κάποιος που έχει μία και μόνη κατοικία στις περισσότερες περιπτώσεις και περιοχές της επικράτειας θα είναι αφορολόγητος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για συνολική ατομική αξία ακινήτων ως 100.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα θυμίζει κατά πολύ αυτή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, η σημαντική διαφορά όμως είναι ότι πλέον ό,τι ακίνητο αναγράφεται στο έντυπο Ε9 θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της συνολικής αξίας περιουσίας του φορολογουμένου και επ' αυτής θα εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση συντελεστές.
Σημαντική φορολογική ελάφρυνση θα προκύπτει για όσους έχουν ατομική ακίνητη περιουσία ως 200.000, ενώ από 'κεί και πάνω όσο μεγαλύτερη είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογία.
Στο υπουργείο Οικονομικών στόχο έχουν από τη φορολογία των ακινήτων κάθε χρόνο να εισπράττουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται αρκετά υψηλό και γι' αυτό για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, επί των οποίων έχουν δικαίωμα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες. Από τη νέα ενιαία φορολογία θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες και τα οποία καλλιεργούνται.
Ακόμη θα συνεχίσουν να φορολογούνται τα ακίνητα των νομικών προσώπων, αλλά υπάρχει εισήγηση η φορολογία από 6‰ που ισχύει σήμερα να μειωθεί σε 3‰. Τέλος, με 3‰ αντί για 1‰ εξετάζεται να φορολογούνται τα κτίσματα των ακινήτων τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.


1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Θα υπολογίζεται το σύνολο της περιουσίας

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο ξεχωριστά και θα υπολογίζεται επί του συνόλου της οικογενειακής περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι με αφορολόγητο 100.000 ευρώ έγγαμοι που έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ και ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο.
Η αξία της περιουσίας θα προκύπτει από το άθροισμα του συνόλου των ακινήτων για κάθε φυσικό πρόσωπο και στη συνέχεια θα φορολογείται με βάση τη νέα κλίμακα. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 400.000 ευρώ. Θα φορολογηθεί ως εξής: για τα πρώτα 100.000 ευρώ μηδέν φόρος, για τα επόμενα 100.000 ευρώ 100 ευρώ φόρος και για τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ 400 ευρώ φόρος. Σύνολο: 500 ευρώ.


2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μικρή επιβάρυνση για όσους έχουν μόνο ένα ακίνητο
Με την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έχουν μόνο μία κατοικία δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει με το χαράτσι της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει διαμέρισμα δεκαετίας 110 τ.μ. στο Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 82.500 ευρώ. Για το χαράτσι της ΔΕΗ θα πληρώσει 440 ευρώ, ενώ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.
Μικρότερο φόρο θα πληρώσει κάποιος που έχει νεόδμητο διαμέρισμα στο Μαρούσι 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 216.000 ευρώ. Το χαράτσι θα του έρθει εφέτος 900 ευρώ και ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το 2013 θα ανέλθει σε μόλις 132 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου