Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τρεις εβδομάδες, που κρίνουν πακέτο, δόση και επιμήκυνση


Αντίστροφα μετρά το ρολόι των διαπραγμαγματεύσεων με την Τρόικα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και είναι πλέον ασφυκτικά. Μετά την αποχώρηση του Τόμσεν και της παρέας του, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τα τεχνικά επιτελεία και πλέον είναι πολύ πιθανόν τα πάντα να κριθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μία ή δύο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, εκεί όπου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει, πέρα από την απόφαση για την επιμήκυνση, και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών.

Από τη Ρώμη ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε συνεργάτες του, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στο εξωτερικό και που προετοιμάζουν το έδαφος για μια θετική εξέλιξη όσον αφορά το θέμα της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος. Για τον πρωθυπουργό θα πρέπει άμεσα να επέλθει συμφωνία με την Τρόικα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Εξάλλου, ο ίδιος θέλησε με δήλωσή του από την ιταλική πρωτεύουσα να κλείσει τα σενάρια που ήθελαν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει την περίπτωση επιβολής κεφαλικού φόρου αλλά και να προχωρούσε σε περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής. Να ολοκληρωθεί άμεσα η συμφωνία για το πακέτο των 11,5 δισ. με παράλληλη λήψη μέτρων ανάπτυξης έτσι ώστε να υπάρχει και μια επικοινωνιακή διαχείριση των σκληρών μέτρων. Σε αυτή τη λογική, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν άμεσα 2 με 3 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Εχοντας προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως θα είναι και πιο εύκολο να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα για την επιμήκυνση.
Αν και όλα θα κριθούν από το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα μεγάλα κεφάλια της Τρόικας, στις 28 του μηνός στο Εuroworking Group θα παρουσιαστεί το τελικό περίγραμμα του ελληνικού προγράμματος ενώ στις 8 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του Εurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το τελικό πακέτο. Aγνωστο είναι τελικά αν εκεί θα δοθεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., το σίγουρο είναι πάντως πως λίγες μέρες μετά, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του Οκτωβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει το σχέδιό του στους εταίρους μας και θα καταθέσει και επίσημα το αίτημα για επιμήκυνση. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στις 22 Οκτωβρίου και σε έκτακτο Eurogroup ή τηλεδιάσκεψη να ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης- μαμούθ.

 Στο Μέγαρο Μαξίμου θα παρακολουθούν στενά τις διαδηλώσεις της Τετάρτης, καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενη ένταση η οποία πιθανά να μεταφερθεί και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως εκτιμά πως τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ίδιος, απαντώντας εμμέσως και στα σενάρια που θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά την υπερψήφιση των μέτρων να ζητά ανασχηματισμό, μιλώντας σε συνεργάτες του εξέφρασε την άποψη πως στην παρούσα φάση δεν βλέπει για ποιο λόγο θα έπρεπε να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου