Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ικανοποίηση Σαμαρά από τα αποτελέσματα του ταξιδιού στη Ρώμη

Δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο θα γίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) μαζί με τους άλλους πρωθυπουργούς που μετείχαν στη διεθνή διάσκεψη των κεντροδεξιών κομμάτων στη Ρώμη. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και από τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίζει έναν σύμμαχο της χώρας εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχει μπροστά του στις Συνόδους Κορυφής. Ο κ. Μόντι έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι, παράλληλα με την δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κοινωνική συνοχή. Οι δύο πρωθυπουργοί θεωρούν σημαντικό να αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο πολιτικές που να τονώσουν την ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Μόντι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που τόνισε και στην ανακοίνωσή του μιλώντας για "ακεραιότητα της ευρωζώνης". Οι δύο
αρχηγοί συμφωνούν στην ανάγκη να τονωθεί η ρευστότητα στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρωζώνη, θέμα που συνδέεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ. Επίσης τάσσονται υπέρ της διάθεσης πόρων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης μέχρι το 2020 από την οποία η χώρα μας θα αποσπάσει σημαντικά ποσά.

Στην συζήτηση ήταν και η δημιουργία κοινής τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ και η εγγυήση των καταθέσεων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα κινήσεις που θα δόσουν θάρρος στις αγορές. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί επιτακτική ανάγκη να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο μέτρων που θα είναι το τελευταίο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία στο ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και για να θέσει επισήμως, στις 18 Οκτωβρίου, το αίτημα της χώρας για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός πάντως είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή φόρου στα ακίνητα και απέκλεισε την περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα το πακέτο θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί για την σταθερότητα της κυβέρνησης, θεωρεί ότι οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα στηρίξουν τις αποφάσεις ενώ όπως λένε οι συνεργάτες του δεν συζητά ανασχηματισμό ή τοποθέτηση αντιπροέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου