Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μέρες που ακολουθούν είναι ιστορικής σημασίας και θα κρίνουν την μοίρα αυτού του τόπου.

Ασφαλώς και θα έπρεπε να περιμένει η κυβέρνηση  το κύμα των αντιδράσεων και πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως το νέο πακέτο με τα βαρύτατα, επώδυνα για όλους μέτρα. 
Το κλίμα στην κοινωνία αρχίζει να γίνεται βαρύ και
προμηνύεται θερμό φθινόπωρο. 

Ήδη, οι ένστολοι βγήκαν στους δρόμους ,ενώ επιθετική στάση τηρούν οι
πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι φαρμακοποιοί δεν δίνουν φάρμακα με πίστωση, οι ιατροί του ΕΟΠΠΥ δεν εξετάζουν τους ασφαλισμένους, οι δάσκαλοι έχουν αποφασίσει απεργία και ο χορός μόλις άρχισε. 
Η τρικομματική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είναι στο σημείο καμπής και βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και εν όψει της λήψης αποφάσεων καθοριστικών για το μέλλον της Ελλάδας. 

Και μπορεί οι εταίροι μας να αναμένουν την έκθεση της τρόικας για να λάβουν τις αποφάσεις τους, στο εσωτερικό το δίλημμα  για τους περισσότερους βουλευτές σαφές: ή «για την σωτηρία του έθνους» ψηφίζουν το νέο πακέτο μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται δύσκολες και επώδυνες ρυθμίσεις για χιλιάδες εργαζόμενους και
συνταξιούχους (ψηφοφόρους και μη) και υφίστανται τις όποιες συνέπειες  ή καταψηφίζουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για το ενδεχόμενο εξόδου της  Ελλάδας από το ευρώ και την πτώχευση. 

Με δεδομένη την εμπειρία των διαδικασιών που προηγήθηκαν στις εκταμιεύσεις των προηγούμενων δόσεων, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία αντιλαμβάνονται ήδη την ένταση της ψυχολογικής πίεσης  που υφίστανται, προκειμένου να υποστηρίξουν με την ψήφο τους το νέο πακέτο.  

Από την μια πλευρά υπάρχει η ελαφρά απόκλιση από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης , τα νέα «οριζόντια» μέτρα που πλήττουν συνταξιούχους , χαμηλόμισθους (ποιοι αλήθεια απέμειναν …υψηλόμισθοι) και μικρομεσαίους και  από την άλλη η πίεση των δανειστών και το «υπέρτατο όλων η σωτηρία της χώρας» και η παραμονή της στην ευρωζώνη. 
Προγραμματική δέσμευση εξάλλου των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ασφαλώς και κανείς δεν είναι ευτυχής όταν καλείται να υιοθετήσει σκληρά μέτρα. 

Ο πρωθυπουργός και οι δύο εταίροι στην κυβέρνηση, γνωρίζοντας  τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να λάβουν αυτές τις  αποφάσεις, αναλαμβάνουν το κόστος που τους αναλογεί και προχωρούν υπεύθυνα και αποφασιστικά (έστω και αν οι δύο διατηρούν επιφυλάξεις) στην υλοποίηση του προγράμματος που έχουν χαράξει και το οποίο αποτελεί πλέον μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας. 

Οι μέρες που ακολουθούν είναι ιστορικής σημασίας και θα κρίνουν την μοίρα αυτού του τόπου. Πολιτικοί και πολίτες, ο καθείς από εμάς, ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Του Φώτη Σιούμπουρα
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου