Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς φτάσαμε για πρώτη φορά σε πρωτογενές πλεόνασμα

question graphicΠρωτογενές πλεόνασμα, έστω και με τεχνητό τρόπο, εμφάνισε για πρώτη φόρα ο κρατικός προϋπολογισμός τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο μήνα, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,788 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,295 δισ. ευρώ από 3,083 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.
Στην εξέλιξη αυτή, συνέβαλαν:
Η σημαντική αύξηση 24,2% που παρουσίασαν τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού λόγω των αυξημένων εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος.
Η συγκράτηση των δαπανών που έχει οδηγήσει το κράτος στα όρια της στάσης πληρωμών προς τους ιδιώτες και - το δραστικό «μαχαίρι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οκτάμηνο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες
κατά 4,925 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, εκ των οποίων τα 2,24 δισ. ευρώ είναι περικοπές του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα προέρχονται από τις πρωτογενείς δαπάνες. Πιο συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012, δείχνουν τα εξής:
1. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12,365 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1,295 δισ. ευρώ, χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 15,213 δισ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4,201 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με αντίστοιχο διάστημα του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 33,8%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα είναι μειωμένο κατά 78%.
2. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνονται και έσοδα ύψους 2,463 δισ. ευρώ του ΠΔΕ) ανήλθαν σε 33,082 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας «τρύπα» 2,077 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ωστόσο είναι αυξημένα κατά 1,6% έναντι του πρώτου οκταμήνου του 2011 που είχαν διαμορφωθεί στα 32,571 δισ. ευρώ.
3. Παρά τη σημαντική αύξηση των δημοσίων εισπράξεων τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» εμφανίζοντας υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο, η «τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων περιορίστηκε παρά την καθυστέρηση στην είσπραξη των φόρων στην περιουσία και συγκεκριμένα του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα από 2,241 δισ. ευρώ που ήταν στο επτάμηνο μειώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους άμεσους φόρους κατά 26,5% λόγω της είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα.
4. Τα έσοδα ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,463 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,039 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους οφείλεται σε καθυστερήσεις εισροών από τα Ταμεία της Ε.Ε.
5. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 45,447 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,925 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,681 δισ. ευρώ, αλλά και στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ έναντι του στόχου κατά 2,244 δισ. ευρώ.
6. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2,396 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς (103 εκατ. χαμηλότερες του στόχου).
7. Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,069 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου κατά 57 εκατ. ευρώ.8. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 10,7%. Σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,7%. Τον Αύγουστο οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 17,8% σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου