Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρύτερες διαστάσεις αποκτά η Συριακή Κρίση

φωτογραφία

Μιά σειρά σημαντικών πληροφοριών παρέχει άρθρο της τουρκικής Εφημερίδας Todaysaman αναφορικά με την αυξανόμενη σε αριθμό παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων, μυστικών πρακτόρων και διπλωμάτων στην Τουρκία αλλά και τις παραμέτρους της αμερικανικής εμπλοκής στην συριακή κρίση . Η μέχρι σήμερα αρωγή των ΗΠΑ απέναντι στον Ελεύθερο Συριακό στρατό και την Συριακή αντιπολίτευση είναι σε οικονομικό, οργανωτικό και τεχνολογικό επίπεδο ή δέ στήριξη των υπόλοιπων χωρών του Κόλπου είναι σε οικονομικό επίπεδο και σε ελαφρύ ατομικό οπλισμό.
Το γεγονός της διείσδυσης ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μαχητών της Αλ-Κάιντα και άλλων σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών ακραίων στοιχείων στην συριακή αντιπολίτευση φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά σε μια περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ φέρεται να υποστηρίζει το τουρκικό έντυπο. Ομως σε δημοσίευμα του Ιστότοπου  Infowars.com  γίνεται λόγος για συνεργασία CIA, MI6   με την  Αλ Κάιντα για την ανατροπή Σύριου ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ (δημιουργία από κοινού τρομοκρατικής ομάδας που δραστηριοποιείται εντός της Συρίας) κάτι το οποίο άλλωστε αναγκάστηκε να το παραδεχθεί και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στις αρχές του χρόνου.. Από τουλάχιστον το 2007  οι ΗΠΑ έχουν  υποστηρίξει κρυφά ισλαμικές  εξτρεμιστές  ομάδες οι οποίες φέρονται να έχουν στενούς  δεσμούς με την Αλ-Κάιντα σε Λίβανο, τη Συρία,  Ιράν,Λιβύη).

Παράλληλα η δράση των αξιωματούχων των ΗΠΑ λαμβάνει χώρα μόνο σε περιοχές της Τουρκίας που γειτνιάζουν με την Τουρκία και όχι της Ιορδανίας λ.χ. η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση με την εισροή σύρων προσφύγων.

Ο Συριακός Απελευθερωτικός στρατός υπολείπεται κατά πολύ σε μαχητική ικανότητα απέναντι του Συριακού στρατού (ο οποίος πλέον ενισχύεται μέσω Ιράκ μετά το κλείσιμο των οδικών αρτηριών) , η μη περαιτέρω ενίσχυση του έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται χρονικά μια 18 μηνη εξέγερση κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Ανοικτά παραπονείται η Συριακή Αντιπολίτευση ότι πλέον ο Συριακός στρατός ενισχύεται  οικονομικά,σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό απο το Ιράκ και απο άλλες χώρες του Κόλπου.Μάλιστα αναφέρει πώς ισλαμιστικά ακραία στοιχεία προσκείμενα στην Αλ-Κάιντα πολεμούν στο πλευρό του Συριακού Στρατού

Αυτό με την σειρά του δείχνει το οτι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν πιο ενεργά στην σύγκρουση αυτή για να μην βαθύνουν την σύγκρουση (καθως ούτε υλικά υποστηριζουν τον Συριακό Απελευθερωτικό στρατό αλλά ούτε ικανοποιούν το βασικό τους αίτημα για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων), προτιμούν να ενεργοποιούνται παρασκηνιακά την ίδια στιγμή που πλέον το Ιράν ανοικτά μέσω Ιράκ ανεφοδιάζει το συριακό καθεστώς και αναβαθμίζει την εμπλοκή του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου