Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Χωροταξική Κατανομή Μαθητών από τη ΔΔΕ Μαγνησίας: ένα μεγάλο σφάλμα που απαιτεί διόρθωση

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας

Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
Ιστοσελίδα: www.elme-mag.gr

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012
Αρ. Πρωτ. 070
Προς
  • Σχολεία και Υπηρεσίες
της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
            Νομού Μαγνησίας
  • ΜΜΕ

Θέμα: «  Χωροταξική Κατανομή Μαθητών από τη ΔΔΕ Μαγνησίας: ένα μεγάλο σφάλμα που απαιτεί διόρθωση  »

Από τα τέλη της περσινής Σχολικής Χρονιάς, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας είχε επισημάνει ότι η
εφαρμογή του «σχεδίου χωροταξικής κατανομής μαθητών» της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα είχε απευχόμενα αποτελέσματα. Μιλήσαμε για ένα «σχέδιο», μεροληπτικό, αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό, το όποιο μόνο προβλήματα θα επέφερε στη Σχολική Κοινότητα του Βόλου.
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Δεκάδες, ίσως κι εκατοντάδες, γονείς  έχουν φθάσει στα όρια της απελπισίας. Συνωστίζονται στους ορόφους του «πύργου διοίκησης» της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να ζητήσουν μεταγραφή του παιδιού τους αναρωτώμενοι ποιος «εγκέφαλος» και με ποιους στόχους σκέφτηκε και εφάρμοσε αυτό το «σχέδιο».
Σε κάποια σχολεία αφήνονται αναξιοποίητες δομές και προσωπικό και σε κάποια άλλα καταδικάζονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, απλά, να ασφυκτιούν.
Διαπιστώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιπαλότητας και αντεγκλήσεων  μεταξύ Διευθυντών σχολικών μονάδων, μεταξύ εκπαιδευτικών, ακόμη και μεταξύ γονέων και μαθητών. Βεβαίως και αυτές οι καταστάσεις προκλήθηκαν από την εφαρμογή του  «σχεδίου». Δημιουργήθηκαν επειδή όταν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαπίστωσε το αδιέξοδο του «σχεδίου» με μία κίνηση βρίθουσα διοικητικού οίστρου «πέταξε το μπαλάκι» στους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων καλώντας τους να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά». Λυπούμαστε ιδιαίτερα επειδή αυτές οι καταστάσεις κάθε άλλο παρά ανυψώνουν το κύρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τονίζουμε ότι  η κοινωνία μπορεί να αποδεχθεί το λάθος, ιδιαίτερα αν εκείνος που το διέπραξε το αποδεχθεί και μοχθήσει για τη διόρθωσή του. Σε καμία όμως περίπτωση δε μπορεί να αποδεχτεί την ισχυρογνωμοσύνη και την αποποίηση των ευθυνών. Ιδιαίτερα αν αυτή είναι συμπεριφορά ενός επιστήμονα και μάλιστα εκπαιδευτικού.
Κλείνοντας, καλούμε το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έστω και την ύστατη στιγμή, έστω και μέσω της διαδικασίας των μεταγραφών, να παρεκκλίνει από το «μεγαλεπήβολο» σχέδιό του και να πραγματοποιήσει κατανομή μαθητών με γνώμονα:
1.        Τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών σε παρόμοιο εκπαιδευτικό περιβάλλον με εκείνο των σχολείων προέλευσής τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, σε κάθε μαθητή, να δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει να φοιτά στο νέο του σχολείο παρέα με τους συμμαθητές του σχολείου προέλευσής του.
2.        Τη διευκόλυνση των μαθητών και των γονέων σύμφωνα με τις ανάγκες τους, όπως αυτές θα εκφραστούν από τους ίδιους.
3.        Τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας με την ίδρυση όμοιου αριθμού τμημάτων (τέσσερα τμήματα) σε κάθε Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο.
Ο Πρόεδρος

Σωκράτης Σαβελίδης
Ο Γραμματέας

Αλέκος Αρβανιτάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου