Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ανατολής και κακώς τη δεχθήκαμε στην Ευρώπη»


Δεν πρόκειται για μια δήλωση κάποιου «ιέρακα» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής που επιλέγει να χρησιμοποιήσει την κρίση για μικροπολιτικούς λόγους, αλλά για την πεποίθηση ενός από τους «φίλους» της Ελλάδας, ο οποίος χαρακτηρίζει λάθος την αποδοχή μιας χώρας σαν την Ελλάδα στην Ευρώπη..
Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ο οποίος σε κοινή συνέντευξη με τον πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ στο περιοδικό “Der Spiegel” χαρακτηρίζει ουσιαστικά λάθος εκτίμησή του την αποδοχή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της
Ευρώπης.
«Θυμάμαι Χέλμουτ πως είχες επιφυλάξεις για την αποδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981. Ήσουν προφανώς σοφότερος από εμένα» αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό ο πάλαι ποτέ ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Οι δύο πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν βέβαιοι για τη διατήρηση της ευρωζώνης αλλά ζητούν συγκεκριμένες αλλαγές και κυρίως να μην γίνει αποδεκτή καμία χώρα στο ευρώ, πέρα από την Πολωνία. «Ήδη 17 χώρες είναι πάρα πολλές» ανέφερε ο πρώην Καγκελάριος Σμιτ ο οποίος ζήτησε από κοινού με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν να μετατραπεί η ευρωζώνη σε μια «Ευρώπη πρώτης ταχύτητας» εκ των οποίων οι 17 χώρες να μετεξελιχθούν σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ. Αν δεν θέλει η χώρα και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θα αποχωρήσει μόνη της. ¨Όταν είσαι μέλος κάποιας ομάδας πρέπει να μάθεις να παίζεις με τους κανόνες»
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου