Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΕ ενισχύει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Μετά τις επιστολές του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Μάλμστρομ και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Δημητρίου Μπαντιά προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX κ. Λαϊτίνεν, που απεστάλησαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο FRONTEX αποφάσισε να ενισχύσει την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα με επιπρόσθετα επιχειρησιακά μέσα από τα λοιπά Κράτη Μέλη της Ε.Ε.

Είναι πλέον φανερό ότι, η αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στα
νοτιοανατολικά εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και η διαχείρισή του απαιτεί τη συστράτευση επιχειρησιακών πόρων από όλα τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ειδικότερα προγραμματισθεί η άμεση διάθεση τεσσάρων (04) εναέριων μέσων, τεσσάρων (04) περιπολικών σκαφών, τριών (03) κινητών μονάδων επιτήρησης και οχτώ (08) εμπειρογνωμόνων Αξιωματικών, οι δαπάνες των οποίων θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους του οργανισμού και της Ε. Επιτροπής.

Τα επιχειρησιακά μέσα των εταίρων μας στην Ε.Ε. θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιείται από το Λιμενικό Σώμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με σκοπό την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. στην περιοχή.

Τέλος επισημαίνεται, ότι, λόγω των αυξημένων ροών παρανόμων αλλοδαπών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας , το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει εντείνει τις περιπολίες του στην εν λόγω περιοχή και έχει διαθέσει επιπρόσθετο αριθμό επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
(Δελτίο Τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου