Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Πλασματικός χρόνος ασφάλισης τα έτη σπουδών

Πλασματικός χρόνος ασφάλισης τα έτη σπουδώνΜία οδό προς την ταχύτερη συνταξιοδότηση και τη βελτίωση της συνταξιοδοτικής παροχής αποτελεί η δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου σπουδών ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης, κάτι που, βάσει του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Ο χρόνος σπουδών εξαγοράζεται προς 168 ευρώ το μήνα ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης, ενώ εάν η καταβολή γίνει εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση έως 15%.
Η καταβολή μπορεί να γίνει και με παρακράτηση από τη σύνταξη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν είναι δυνατή η καταβολή προσωρινής σύνταξης στον υποψήφιο συνταξιούχο.
Για να γίνει η εξαγορά θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Nα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος σπουδών,


- Nα μην έχει εργαστεί και ασφαλιστεί παράλληλα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ασφαλισμένος που ενδιαφέρεται για την εξαγορά


- Nα έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης (3.600 ημέρες).


Οι σχολές που εξαγοράζονται είναι όλες όσες ανήκουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και αντίστοιχα της αλλοδαπής, μέσες τεχνικές σχολές, ΙΕΚ κ.λπ.


Ο ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει ακέραια έτη σπουδών, ανάλογα με το πότε επιθυμεί να θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έτος σπουδών αποτελείται από 300 ημέρες ασφάλισης και κάθε μήνας από 25.


Εάν κάποιο μήνα υπάρχει ασφάλιση λίγων ημερών, οι υπόλοιπες μπορούν να εξαγοραστούν μέχρι τη συμπλήρωση των 25.


Παρόμοιες ρυθμίσεις με αυτές του ΙΚΑ ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και σε αυτή την περίπτωση η εξαγορά γίνεται μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 12 ετών ασφάλισης.


Η πρόβλεψη αυτή βοηθά ιδιαίτερα τις γυναίκες ασφαλισμένες, καθώς τους παρέχει ένα επιπλέον αναγνωρίσιμο χρονικό διάστημα μετά από εκείνα των κενών εργασίας και των τέκνων, καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου