Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 7.000 ευρώ ανεβαίνει το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο 0 κατεβαίνει για τους ελ. επαγγελματίες

Την αύξηση του αφορολόγητου από τα 5.000 στα 7.000 ευρώ θα προωθήσει τελικά η κυβέρνηση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με παράλληλη μείωση των κλιμακίων.


Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στον Πρωθυπουργό χτες προβλέπει αφενός την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αφετέρου την αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 7.000 ευρώ. Η αύξηση του αφορολόγητου για τις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων κρίνεται απαραίτητη καθώς είναι τα «συνήθη θύματα» της αυξανόμενης φορολόγησης τα τελευταία χρόνια ενώ θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο λόγων των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς-συνταξιούχους, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φέρνει μια νέα φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα θα έχει μόνο τέσσερα κλιμάκια (από οκτώ που υπάρχουν σήμερα), πράγμα που συνήθως οδηγεί σε αύξηση της φορολογίας λόγω της ομαδοποίησης μεγαλύτερου εύρους εισοδημάτων, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές θα υπάρξει τελικά ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στην προαναγγελθείσα κατάργηση ή σημαντική μείωση των φοροαπαλλαγών. Ειδικότερα:
  • Καταργούνται ή μειώνονται όλες οι απαλλαγές που σχετίζονται με υγεία, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Καταργούνται ή μειώνονται τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για οικογένειες με παιδιά. Προωθείται αντικατάστασή τους με επίδομα.
  • Καταργείται πλήρως η έκπτωση τόκων από το στεγαστικό δάνειο για την πρώτη κατοικία.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, που προωθεί σχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή μέχρι και 30% αλλά και την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων, που θα επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο συντελεστής φορολόγησης θα φτάσει από το 20% έως και το 30%. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν παράλογο το γεγονός ότι οι έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα μικρότερο του αφορολόγητου.

Το επόμενο διάστημα, το ΣΔΟΕ θα θέσει στο στόχαστρό του 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, διασταυρώνοντας τα δηλωθέντα εισοδήματα τους με τις δόσεις που πληρώνουν στις τράπεζες, προκειμένου να φανούν και να αποκαλυφθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής προηγούμενων ετών και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι προτάσεις που μελετά το οικονομικό επιτελείο για να ενσωματώσει στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι:

Α. Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μην φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας εισόδημα κατώτερο του αφορολόγητου.

Β. Με την κατάργηση του αφορολόγητου θα ενταχθεί η αυτοτελής φορολόγηση αντί για αυστηρότερη κλίμακα. Οι προτάσεις μάλιστα που έχουν πέσει στο τραπέζι κάνουν λόγο για φορολογικό συντελεστή της τάξης του 20% έως 30%. Στην περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκτοξευθεί. Για παράδειγμα κάποιος που δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ και πλήρωνε 700 ευρώ, τώρα θα πρέπει να καταβάλει 3.600 ευρώ.

Γ. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν αντικειμενικά κριτήρια και αλλά και παροχή ουσιαστικών κινήτρων ώστε να μαζεύουν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου