Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η «ΤΡΥΠΑ» ΤΩΝ 4 ΔΙΣ Καθημερινές διαπραγματεύσεις μέχρι να «κλείσει» το πακέτο

Καθημερινές διαπραγματεύσεις μέχρι να «κλείσει» το πακέτο
Περαιτέρω πρόοδο στις σημερινές επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συναντήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν σε ημερήσια βάση εωσότου υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς η τρόικα, στη σημερινή συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, δεν φάνηκε να υπαναχωρεί από τις αυστηρές θέσεις της, ζητώντας μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Ετσι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση έχει «σκαλώσει» στα 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται για να «κλείσει» το πακέτο, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μέτρο που
θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος σχεδόν 2 δισ. ευρώ.
Στη συζήτηση έχουν τεθεί και άλλα μέτρα, ενώ τα μεγάλα «αγκάθια» που εμποδίζουν την συμφωνία είναι οι δαπάνες υγείας, άμυνας, διοικητικής μεταρρύθμισης και η κατά 25% περικοπή των λειτουργικών δαπανών που εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ.
Τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης πήραν αργά απόψε οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οι οποίοι έχουν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ.Στουρνάρα. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ είναι παρόντες ο Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας και από τη ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
«Υπάρχει περαιτέρω πρόοδος. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται» ανέφερε νωρίτερα το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του κ.Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε, επίσης, ότι «συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνονται κάθε ημέρα, έως ότου τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις».
Η σκυτάλη της διαπραγμάτευσης προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο της δημοσιονομικής παρέμβασης περνά πλέον στους εκπροσώπους των κομμάτων που έχουν απόψε συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση παίρνουν μέρος από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ τη ΔΗΜΑΡ εκπροσωπεί ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Νωρίτερα τα μέτρα τέθηκαν επί τάπητος σε δίωρη συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα, ενώ είχε προηγηθεί και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτηθείς εάν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων, ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να απαντήσει «θα δούμε».
Πάντως σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον Guardian o υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων:
«Είμαι πιο αισιόδοξος. Έχουμε ανατρέψει το κλίμα. Υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και των εταίρων μας, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη διαδρομή να διανυθεί. Θα πρέπει να τα έχουμε ξεκαθαρίσει όλα μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, ώστε να μπορούν όλα να τεθούν στο τραπέζι, στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Αν δεν μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πάντα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».
Σύμφωνα με πληροφορίες «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο, η μείωση των χαμηλών συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και παράλληλα οι εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους ως το 2020, από τις οποίες εξαρτώνται τόσο η επιμήκυνση όσο και το νέο «επίσημο» κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας και αυτό που απομένει είναι η επικύρωση από το συμβούλιο των αρχηγών.
Οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα φαίνεται ότι έχουν αποφευχθεί, όχι όμως και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή στα 67.
Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό είναι οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που θα πληγούν από τις νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμα που θα απευθύνει προκειμένου να παρουσιάσει το περίγραμμα των μέτρων, θα δεσμευθεί ότι αμέσως μόλις υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία θα αποκατασταθούν όλες οι αδικίες, τόσο στα ειδικά μισθολογία όσο και στις συντάξεις.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, μέσα από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Washington Post». Συγκεκριμένα, αφού ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επέκταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων μέχρι το 2016, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνική συνοχή.
«Θα υπάρξουν» τόνισε «πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή. Ηδη έχουμε κάνει περικοπές που φτάνουν μέχρι το κόκαλο. Εκτός κι αν υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ, ασφαλώς και ανησυχώ». «Ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει εκτός αν λάβουμε την επόμενη δόση σύντομα, ώστε να ανακάμψουμε» συμπλήρωσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου