Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής: Ψαλίδι 38% στο εφάπαξ και διπλή μείωση για 56.000 υπαλλήλους


Μειωμένα κατά 38% είναι τα νέα ποσά του εφάπαξ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τον πίνακα που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα ο «ΤτΚ», το ανώτατο ποσό για δημόσιο υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με 35ετία, διαμορφώνεται πλέον στα 39.926,38 ευρώ, και για υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 29.603,42 ευρώ.
Η σχετική διάταξη για τις περικοπές στα εφάπαξ όλων των ταμείων πρόνοιας είναι έτοιμη και κατατίθεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή.
Ειδικά για το Δημόσιο οι μειώσεις θα ισχύσουν για όλες τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά.
Αυτό σημαίνει ότι οι 56.000 υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα
πάρουν εφάπαξ με δύο μειώσεις: Μια κατά 20% που ισχύει για τις αιτήσεις από το 2011 και μετά, και μια -αυτή που επιβάλλεται τώρα- κατά 22,67%.
 
1. Ενας υπάλληλος Π.Ε. κατηγορίας με 35ετία αν δεν μειωνόταν το εφάπαξ θα έπαιρνε 63.277,65 ευρώ. Με την πρώτη μείωση κατά 15% θα πάρει 53.786 ευρώ αν έχει συνταξιοδοτηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2010, ενώ όπως προβλέπει η διάταξη, όλοι όσοι είναι στη λίστα αναμονής από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά θα έχουν διπλή μείωση και θα πάρουν το εφάπαξ με περικοπή 22,76%, η οποία θα υπολογιστεί επάνω στο εφάπαξ έτσι όπως διαμορφώνεται με τη δεύτερη μείωση κατά 20%.
2. Σε άλλα ταμεία, οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως για παράδειγμα στο Ταμείο των Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΤΑΑ), όπου το εφάπαξ κόβεται κατά 83%. Η μείωση αυτή «εξαϋλώνει» το εφάπαξ, καθώς από τα 22.924 ευρώ που ήταν με 24 έτη ασφάλισης, θα πέσει στα 3.790 ευρώ!
Οι νέες μειώσεις επιβάλλονται για να έρθει σε ισορροπία η αναλογία εισφορών και παροχών στα εφάπαξ, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνεται ότι τα ταμεία πρόνοιας κατέβαλαν για δεκαετίες σημαντικά υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές.
Επίσης, μπαίνει πλαφόν στο ύψος των 15.000 ευρώ στα εφάπαξ που χορηγούν υπουργεία και οργανισμοί κατά τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων τους, χωρίς να έχουν πληρωθεί εισφορές από τους ασφαλισμένους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν υπάλληλοι της Βουλής, ασφαλιστικοί οργανισμοί (ΟΓΑ), υπουργεία κ.ά.
Ακόμη, όσοι δικαιούνται δυο εφάπαξ βάσει εισφορών, θα έχουν μείωση κατά 50% στο μεγαλύτερο από τα δύο ποσά.



Αναδρομικές κρατήσεις σε όσους έλαβαν μεγάλα ποσά
 Μείωση και μάλιστα αναδρομικά θα έχουν αυτή τη φορά στη σύνταξή τους όσοι αποχώρησαν από την 1/1/1995 και μετά και πήραν μεγαλύτερο εφάπαξ από αυτό που αναλογούσε στις εισφορές που είχαν πληρώσει.
Τώρα θα πληρώνουν από τη σύνταξή τους (εφ’ όρου ζωής) μηνιαία κράτηση από 1% έως 3% για να «ισοφαρίσουν» τη διαφορά μεταξύ του καταβαλλόμενου και του πραγματικά δικαιούμενου (βάσει εισφορών) εφάπαξ.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι Δημοσίου και ΔΕΚΟ και η μηνιαία κράτηση στις συντάξεις τους είναι η εξής:
* Μείωση 1% κάθε μήνα από τη σύνταξη (ανεξαρτήτως ποσού) αν το εφάπαξ που δόθηκε είναι μέχρι 15% υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν ο ασφαλισμένος.
* Μείωση σύνταξης 1,5% αν το εφάπαξ είναι από 15% έως 25% υψηλότερο σε σχέση με τις εισφορές που πληρώθηκαν.
* Μείωση 2% στις συντάξεις όσων πήραν υψηλότερο βοήθημα από 25% έως 35% σε σχέση με αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές.
* Μείωση σύνταξης 2,5% αν η διαφορά του εφάπαξ είναι από 35% έως 50% σε σχέση με τις εισφορές.

* Μείωση σύνταξης 3% για όσους πήραν υψηλό εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 50% από αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου