Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ Ψαλίδα 2 δισ. για να κλείσει το πακέτο - Δυσφορία στο ΥΠΟΙΚ, τριγμοί στους εταίρους

Ψαλίδα 2 δισ. για να κλείσει το πακέτο - Δυσφορία στο ΥΠΟΙΚ, τριγμοί στους εταίρους
Την έντονη όχληση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών μετέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής σύσκεψης του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων, ενόψει και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματισθεί για την Πέμμπτη στη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και ενώ είχε προηγηθεί η δηκτική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η απάντηση της ΝΔ για το πακέτο των μέτρων, σημείωνε:
«Δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα τούς έχουν δοθεί αναλυτικά. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί μέτρα 8,5- 9,5 δισ. ευρώ και ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του "παλεύουν" για τα υπόλοιπα, δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας, παρά μόνον κριτική και γκρίνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που λείπει για να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε το απόγευμα της Τετάρτης νέα συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Πέμπτη θα ενημερώσει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
Ψαλίδα 2 δισ. για να κλείσει το πακέτο - Δυσφορία στο ΥΠΟΙΚ, τριγμοί στους εταίρους
Ψαλίδα 2 δισ.
Οι ελεγκτές φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνήσει για μέτρα 7,5 δισ. από μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και ζητούν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη προκειμένου να εξοικονομηθεί 1 δισ., αλλά και ένα μέτρο άμεσης απόδοσης από περικοπές μισθών που θα εξοικονομήσει 1-1,5 δισ. ευρώ. Μόνον έτσι, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα δεχθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών τις περικοπές λειτουργικών δαπανών σε Υγεία, Άμυνα, ΟΤΑ και Δημόσιο, που τώρα αμφισβητούν.
Μέχρι στιγμής, τα μέτρα που έχουν γίνει αποδεκτά είναι:

•Η κατάργηση των δώρων σε μισθούς του Δημοσίου, κύριες και επικουρικές συντάξεις
•Οι μειώσεις στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ
•Η μείωση του εφάπαξ και η επιβολή αναδρομικής εισφοράς σε όσους έλαβαν υψηλά εφάπαξ τα τελευταία χρόνια
•Η αύξηση των ενσήμων για την κατώτατη σύνταξη σε 6.000 από 4.500
•Η μεσοσταθμική μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια
•Το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ
•Η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα στο Δημόσιο
•Οι περικοπές σε κοινωνικά-προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
•Η καταβολή του ΕΚΑΣ μετά τα 64 ή 65 έτη
Σε νευρική κρίση οι εταίροι
Η δύσκολη εξίωση του πακέτου της δημοσιονομικής προσαρμογής είχε προκαλέσει νωρίτερα την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ανεβάζοντας τους τόνους μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, το ΠΑΣΟΚ δια της εκπροσώπου του Φώφης Γεννηματά εξέφρασε με έντονο τρόπο ενστάσεις για το υπό διαμόρφωση πακέτο, καλώντας τον κ. Σαμαρά να μην επιμείνει στην υλοποίηση οριζόντιων μέτρων αλλά «να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων που είχαν παρουσιαστεί στο Ζάππειο από τη ΝΔ.
Στη δήλωσή της η κυρία Γεννηματά ανέφερε:
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η σπατάλη στο κράτος.
Εδώ και τώρα, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να καλέσει τους Υπουργούς και να τους ζητήσει να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης τους. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι είναι κατά των οριζόντιων μέτρων. Δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία.
H Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο.
Η Νέα Δημοκρατία δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που εκτόξευσε το χρέος. Αντίθετα, φόρεσε τον αντιμνημονιακό μανδύα, τον οποίο πέταξε αυτομάτως όταν έγινε ξανά Κυβέρνηση.
Είναι ο ίδιοι άνθρωποι που, με τα «Ζάππειο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ» έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες. Αρκεί μια σύγκριση αυτών που είπαν πέρυσι και αυτών που είπαν φέτος στη ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε με το παρελθόν απλά με δυο λέξεις: ουδείς αναμάρτητος. Ας κοιτάξει το μέλλον».
Στην ανακοίνωση της κυρίας Γεννηματά έσπευσε να απαντήσει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προφανώς για να μη κλιμακωθεί η εντύπωση ενδοκυβερνητικής κρίσης:
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν την κάθε τους λέξη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου