Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ύποπτα παιχνίδια Tρόικας – Γερμανών με το έλλειμμα της Ελλάδας


Ύπουλα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, παίζονται τις τελευταίες ημέρες και που μπορεί να κρύβουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για τη χώρα.
Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από το δημοσίευμα του Reuters που μετέθετε για το Νοέμβριο τη δημοσίευση της έκθεσης της τρόικας (κάτι που τίναζε στον αέρα την οικονομία) ένα νέο δημοσίευμα προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά το χτύπημα ήρθε από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από το συνήθως έγκυρο και με πηγές από την καγκελαρία Der Speigel. Το δημοσίευμα, ανυπόγραφο και σχετικά… πρόχειρο θολώνει τα νερά σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως έγραψαν οι Γερμανοί, το έλλειμμα που καλείται να καλύψει η Ελλάδα με τα μέτρα που θα λάβει δεν είναι 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ είναι οι δαπάνες και 2 δισ. από την υστέρηση των εσόδων) αλλά… 20 δισ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα που συνολικά θα φτάσουν το εξωπραγματικό
ποσό των 20 δισ. ευρώ. Εδώ δηλαδή δεν μπορέσαμε να βρούμε μέτρα πάνω από 10 δισ. και μας ζητούν άλλα τόσα;
Το περιοδικό επικαλείται πληροφορίες από πρώτες εκτιμήσεις της τρόικας, αυτής δηλαδή που έφυγε μόλις χθες από την Αθήνα.
Το δημοσίευμα, όπως ήταν φυσικό ταρακούνησε την Ελλάδα αφού συνέδεε τη χορήγηση της επόμενης δόσης με την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 20 δισ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν οποιαδήποτε τέτοια απόκλιση τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι 13,5 δισ. κι αυτό έχει συμφωνηθεί με τους τροικανούς.
Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα ήταν υποβολιμαίο και ήθελε να προκαλέσει ταραχή. Ίσως είναι ένα παιχνίδι της τρόικας ή μια πράξη αντεκδίκησης για τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Διότι όταν δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί τα 13,5 δισ. ευρώ και υπάρχει ακόμη μεγάλη απόκλιση, το να αυξάνεται το ποσό αυτό κατά 6,5 δισ. ασφαλώς τινάζει στον αέρα την Ελλάδα και την οδηγεί σε χρεοκοπία.
Δύο τινά συμβαίνουν:
1. Πράγματι τα στοιχεία είναι αληθινά και η ύφεση σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων μπορεί να εκτοξεύσει το έλλειμμα στα 20 δισ. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση είναι αδύνατο να πάρει επιπλέον μέτρα, καταρρέει, η χώρα δεν παίρνει τη δόση των 31,5 δισ. και η χρεοκοπία σφραγίζεται και επισήμως.

2.Να μην είναι πραγματικά τα στοιχεία και να γίνεται τζόγος ώστε να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Όποιο κι αν είναι το σενάριο, δε μπορεί να διαρρέονται τέτοιες πληροφορίες σε ένα περιοδικό προτού συζητηθούν με την ελληνική πλευρά.
Πάντως, ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει γύρος συζητήσεων για την αποτυχία του προγράμματος που αποφασίστηκε για την Ελλάδα μετά το κούρεμα. Λένε δηλαδή ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων.
Μέσα σ’ αυτό το βαρύ κλίμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δε θα αρκεστεί να καταθέσει επίσημα αίτημα για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος. Αλλά θα ζητήσει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, πιθανότατα το κούρεμα του δημόσιου τομέα που αρνούνται μέχρι στιγμής όλοι. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς είναι δύσκολο να γίνει άμεσα διότι θα προκαλούσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές καθώς θα λογιζόταν ως default. Με δεδομένο ότι ο Μπ. Ομπάμα έχει δώσει εντολή να μην υπάρξουν εκπλήξεις μέχρι την επανεκλογή του, ένα τέτοιο σχέδιο μετατίθεται για το Νοέμβριο.
Το ερώτημα είναι όμως τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Θα αναβληθεί η χορήγηση της δόσης των 31,5 δισ., θα δοθεί ένα μέρος της ή θα υπάρξει σχέδιο σωτηρίας με χορήγηση όλου του ποσού των 70 δισ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το Μηχανισμό Στήριξης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να επανέλθει η χώρα σε ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου