Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα ετοιμοπόλεμη παρτίδα Μ1Α1 Abrams και 1.000 ΗΜΜWV δωρίζουν οι ΗΠΑ στον ΕΣ

Νέα θετική για την Ελλάδα τροπή παίρνει η υπόθεση της δωρεάν παραχώρησης 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams με πυροβόλο των 120 χλστ. Πιο συγκεκριμένα το ΥΕΘΑ ενημερώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ότι είναι προς διάθεση μία νέα παρτίδα 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα 400 που μας είχαν προσφερθεί παλαιότερα. 
Από τα άρματα αυτά τα 150 είναι έτοιμα προς επιχειρησιακή αξιοποίηση μειώνοντας σημαντικά το όποιο κόστος απαιτείται για την ένταξη τους στο ελληνικό αρματικό δυναμικό. Πολλά από τα
άρματα αυτά είναι σχετικά καινούργια και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα σε επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι από τα 400 Μ1Α1 Abrams που μας προφέρονταν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες τα 50 ήταν έτοιμα για άμεση αξιοποίηση ενώ τα υπόλοιπα 350 θα έπρεπε να περάσουν εργοστασιακή συντήρηση στο Βελεστίνο του Βόλου στο κρατικό εργοστάσιο αρμάτων.
Η νέα παρτίδα των Μ1Α1 Abrams θα επιτρέψει στον ΕΣ να εξοπλίσει άμεσα τουλάχιστο δύο Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες ενώ οι εργασίας στα υπόλοιπα 250 άρματα θα εκτελεστούν όπως έχει σχεδιαστεί στο εργοστάσιο στο Βελεστίνο. Μαζί με τα άρματα θα παραχωρηθεί ποσότητα πυρομαχικών Μ831.
Για την επιλογή των αρμάτων μάχης είχε σταλεί πρόσφατα στιος ΗΠΑ μία νέα ομάδα αξιωματικών του ΕΣ.  Επιπλέον οι Αμερικανοί ενημέρωσαν το ΥΕΘΑ ότι είναι διαθέσιμα 1.000 ΗΜΜWV  από τα οποία η ελληνική πλευρά μπορεί να επιλέξει αριθμό οχημάτων.
Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την αμερικανική προσφορά είναι ότι το ελληνικό ΥΕΘΑ θα πρέπει να απαντήσει εάν την αποδέχεται ή όχι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και για το λόγο αυτό το υπουργείο έχει κινητοποιηθεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου