Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Υπουργείο Παιδείας για Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Παραμένει Πρύτανης ο Παναγιώτης Καλδής

 

Παραμένει Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σε συνέχεια της κρίσης των τελευταίων ημερών, ύστερα από την κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας στο πρόσωπό του από έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και την απόφαση να αντικατασταθεί από την Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου.

Το υπουργείο αποφάνθηκε ότι δεν είναι νόμιμη η σύγκληση του Συμβουλίου Διοίκησης πριν τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ ο Παναγιώτης Καλδής – ως Πρύτανης – «μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης».



Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, Καθηγητής Γιώργος Παπαδόπουλος δημοσιοποίησε την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αγορά ξενοδοχείου, στην οποία είχε πρόθεση να προχωρήσει ο Πρύτανης Καλδής και εξαιτίας της οποίας πυροδοτήθηκαν οι εξελίξεις. Παράλληλα, ο ίδιος εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο ισχύουν τα ακόλουθα: «Δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε ενέργεια για σύγκληση του Συμβουλίου Διοίκησης από την Κλειώ Σγουροπούλου εάν δεν υπάρξει η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί του ερωτήματος που έθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα με το νόμο Πρύτανης εξακολουθεί να είναι ο Παναγιώτης Καλδής, ο οποίος μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης». Η Γνωμοδότηση Του ΝΣΚ αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Πρύτανη Καλδή, συγκαλείται νέο Συμβούλιο Διοίκησης αύριο, 6 Αυγούστου, και προεδρεύοντα τον Αντιπρύτανη, Πέτρο Καλαντώνη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Πρότασης Δυσπιστίας.

Η πρόσκληση:

Παρακαλούμε να προσέλθετε στην 14η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί την 6-08-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30 π.μ.. Η εν λόγω Συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως – με τηλεδιάσκεψη (με χρήση των ηλεκτρονικών και οπτικοακουστικών μέσων της εφαρμογής Microsoft Teams), με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης: «Πρόταση Δυσπιστίας στο Πρόσωπο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Ο ΠΡYΤΑΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ε. ΚΑΛΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Τι αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος

Την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την πρόθεση αγοράς ξενοδοχείου, εκ μέρους του Πρύτανη Καλδή, με σκοπό τη μετατροπή του σε Κέντρο Καινοτομίας για τον Τουρισμό, δημοσιοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, δρ Γιώργος Παπαδόπουλος. Στην απόφαση αναγράφονται οι λόγοι που συνιστούν ‘κώλυμα’ για να προβεί το ΠΑΔΑ στην εν λόγω αγορά, όπως και οι διορθωτικές κινήσεις που συστήνει, ώστε να γίνει επανυποβολή του φακέλου. Κατά τον Καθηγητή Παπαδόπουλο, πρόκειται για σημαντική επένδυση από πλευράς ΠΑΔΑ.

Επιπλέον, ο ίδιος εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΔΑ, όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα στάδια της διαδικασίας για την αγορά του ακινήτου - με ύψος τιμήματος τα 8,5 εκ.ευρώ – μέχρι το σημείο, στο οποίο ‘πάγωσε’ εξαιτίας της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η διαφωνία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όπως εξηγεί ο Καθηγητής Παπαδόπουλος, ξεκίνησε κατά τη συνεδρίαση του θέματος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά του ξενοδοχείου, όταν ο Πρύτανης πρότεινε να ζητηθεί από την υποψήφια ανάδοχο εταιρεία – και με την προϋπόθεση ότι θα ελάμβαναν τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου - να υποβάλει Μελέτη Στατικής Επάρκειας με δική της δαπάνη. Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης διαφώνησαν για λόγους στατικής επάρκειας του κτηρίου, παλαιότητας και τιμής.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του εκτελεστικού διευθυντή, δεν ακύρωσε το διαγωνισμό για την αγορά του ακινήτου αλλά έχει ζητήσει διευκρινιστικά στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία ενώ προτείνει την επανυποβολή του φακέλου μετά τη συμμόρφωση του Πανεπιστημίου.

Ο Καθηγητής Παπαδόπουλος υπογραμμίζει τη σημασία απορρόφησης του ποσού του διαγωνισμού για την απόκτηση από το Πανεπιστήμιο του συγκεκριμένου ακινήτου, αφενός επειδή αποτελεί «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με υπεραξία στην εξελισσόμενη περιοχή του Χαϊδαρίου», αφετέρου επειδή «η αγορά του ακινήτου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Τομεακού Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Δεν επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος και εφόσον δεν απορροφηθεί η πίστωση χάνεται για το ΠΑΔΑ, όπως και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλου είδους δαπάνες (λειτουργικές, έρευνας κλπ.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου