Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Νεοδιόριστοι Εκπαιδευτικοί: Από πότε αρχίζει να μετράει η προϋπηρεσία και πότε ξεκινά η μισθοδοσία

 2018 10 08 19 08 41

Μισθοδοσία και Προϋπηρεσία

Η μισθοδοσία ξεκινά να “μετράει” από την ημέρα που ορκίζονται, ενώ η προϋπηρεσία από την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ.

Τι ισχύει για την Προϋπηρεσία

Σύμφωνα με το Νόμο 3528/2007 άρ.2, παρ.2 ισχύει ότι:

“2. Υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δε ρυθμίζονται από τις ειδικές γι΄ αυτούς διατάξεις.”

Συνεπώς για τους εκπαιδευτικούς δεν έχει εφαρμογή η παρ.3 του άρ.19 του Νόμου 3528/2007, καθώς υπάρχει ειδικότερη νομοθετική πρόβλεψη, της παρ.3 του άρ.16 του ΠΔ 50/1996:

“3. Ως συνολική υπηρεσία λαμβάνεται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στα σχολεία ή σχολές της δημόσιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας για κάθε εκπαιδευτικό θεωρείται:

α) Ο συνολικός χρόνος από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο διενεργούνται οι μεταθέσεις, εφόσον ανέλαβαν υπηρεσία εντός του μηνός Σεπτεμβρίου. Για όσους ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 30η Σεπτεμβρίου η συνολική υπηρεσία τους υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.”

Κοινώς, αν το ΦΕΚ βγει Ιούλιο/Αύγουστο/Σεπτέμβριο, η υπηρεσία μετρά από την ημερομηνία του ΦΕΚ, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας (ορκωμοσία) γίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση ως αφετηρία υπολογισμού υπηρεσίας λογίζεται η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας (ορκωμοσίας).

Για τις Μ.Σ.Δ. των μεταθέσεων βλ. ΑΔΑ: 6ΞΕ646ΜΤΛΗ-97Μ και ΑΔΑ: ΨΨ9546ΜΤΛΗ-ΨΤΗ : “Για νεοδιόριστους: Μέχρι την έκδοση του ν. 4823/2021 (136Α΄), άρθ. 182, με το οποίο τροποποιήθηκε η περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 50/1996 (45Α΄) ως αφετηρία υπολογισμού των Μονάδων Συνθηκών Διαβίωσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που αναλάμβαναν υπηρεσία πριν την έναρξη του σχολικού έτους λαμβανόταν η 1η Σεπτεμβρίου του έτους διορισμού, δεδομένου ότι το σχολικό έτος αρχίζει την ημερομηνία αυτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο χρόνος υπολογιζόταν από την ημερομηνία ανάληψης στη Διεύθυνση. Εφεξής ως αφετηρία υπολογισμού λογίζεται η ημερομηνία ανάληψης στη Διεύθυνση.”

Για το Μ.Κ. ισχύει η γενική διάταξη της παρ.3 του άρ.41 του Νόμου 3528/2007: “3. Η αξίωση του υπαλλήλου για το μισθό αρχίζει από την ανάληψη υπηρεσίας.” Δηλαδή από την ορκωμοσία.

Επιπλέον στοιχεία για τη μισθοδοσία

Η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών χωρίζεται σε δύο ίσα τμήματα, τα οποία καταβάλλονται ανά δεκαπενθήμερο. Η πληρωμή γίνεται μηνιαία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), με συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής:

13 του μήνα: Πληρωμή του πρώτου δεκαπενθήμερου.
27 του μήνα: Πληρωμή του δεύτερου δεκαπενθήμερου.

Στην πράξη, τα χρήματα εμφανίζονται στους λογαριασμούς σας την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή το απόγευμα της 12ης και της 26ης του μήνα. Εάν αυτές οι ημερομηνίες συμπέσουν με αργία ή το Σαββατοκύριακο, η πληρωμή πραγματοποιείται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Η πρώτη πληρωμή για τους νεοδιόριστους, αν ακολουθηθεί το περσινό πρότυπο, αναμένεται να γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου. Αυτή η πληρωμή θα περιλαμβάνει το ποσό από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι αυτή θα είναι η πρώτη πληρωμή, το ποσό θα είναι αυξημένο καθώς θα περιλαμβάνει αρκετές μέρες εργασίας.

Οι μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με τους νεοδιόριστους να κατατάσσονται αρχικά στο ΜΚ1 (Μισθολογικό Κλιμάκιο 1). Όταν εκδοθούν οι αποφάσεις αναγνώρισης της προϋπηρεσίας και των τίτλων σπουδών, οι διαφορές στους μισθούς θα καταβληθούν αναδρομικά από την ημέρα της ορκωμοσίας. Σημειώνεται πως η μισθολογική εξέλιξη δεν περιλαμβάνει τα έτη 2016 και 2017.

Στον μικτό μισθό προστίθεται το οικογενειακό επίδομα, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχουν, καθώς και το επίδομα απομακρυσμένης/παραμεθορίου περιοχής σε ορισμένες περιοχές.

Οι κρατήσεις διαφέρουν ανάλογα με το αν είναι νέοι ή παλιοί ασφαλισμένοι, καθώς και με βάση το αφορολόγητο που προκύπτει από την οικογενειακή τους κατάσταση. Ειδικά για τους νεοδιόριστους, υπάρχει κράτηση για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που αντιστοιχεί σε έναν μικτό μισθό κατανεμημένο σε 12 μηνιαίες δόσεις κατά τον πρώτο χρόνο από το διορισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου