Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Τα ξένα Πανεπιστήμια που έρχονται Ελλάδα

 

Πράσινο φως» για την έλευση ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας δίνει η ψήφιση του νέου νόμου, που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, με τη μορφή παραρτημάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής. Αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως το Yale, το Columbia και το Johns Hopkins, καθώς επίσης και βρετανικά, αλλά και κυπριακά, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας και να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Ηδη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ξένων Πανεπιστημίων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα, αξιοποιώντας και τους Ελληνες πανεπιστημιακούς της διασποράς. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που επιθυμούν Πανεπιστήμιά τους να ιδρύσουν παραρτήματα, για τα οποία η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ορίζει τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις. Το ρεπορτάζ καταγράφει τα Πανεπιστήμια που έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει ενδιαφέρον να έλθουν στην Ελλάδα.

Deree και Anatolia

Το αμερικανικό κολέγιο της Ελλάδας Deree περιμένει την επεξεργασία του νόμου για να δει πώς θα προχωρήσει,  δηλώνουν  οι αρμόδιοι του κολεγίου. Το αμερικανικό κολέγιο Anatolia της Θεσσαλονίκης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του αρχικά για τις Σχολές Επιστημών και Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Σημειώνεται εδώ ότι οι Αμερικανοί φοιτητές προτιμούν την Ελλάδα για τις σπουδές τους.

Βολιδοσκοπούν οι Βρετανοί

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από βρετανικά Πανεπιστήμια, όπως λέει ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, βρετανικά Πανεπιστήμια μέσω δικηγορικών εταιρειών βολιδοσκοπούν το «τοπίο» στην Ελλάδα. Ήδη πάντως βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν παραρτήματα σε χώρες του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο Queen Mary, που έχει Ιατρική σχολή στη Μάλτα, και το UCL στο Ντουμπάι.

Γαλλικό ενδιαφέρον

Η γαλλική πρεσβεία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να πείσει τα γαλλικά Πανεπιστήμια να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη 18 διπλοί κοινοί τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών (master) και 10 ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και γαλλικών Πανεπιστημίων.

Απόβαση Γερμανών

Τον Μάρτιο αναμένονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι 14 μεγάλων γερμανικών Πανεπιστημίων, προκειμένου να επισκεφθούν Πανεπιστήμια σε Αθήνα και Κρήτη, με σκοπό να υπάρξει μία πρώτη γνωριμία και να συνάψουν συμφωνίες.

Κυπριακά με κύρος

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρείται η σύναψη του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, εκτός από την ίδρυση Ιατρικής Σχολής, μελετά και τη δημιουργία κοινωνικών σχολών, όπως Νομικής και Ψυχολογίας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη παράρτημα της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο παράρτημα λειτουργεί με τους κανόνες της Γερμανικής Δημοκρατίας.

 Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως κριτήρια των αιτήσεων εισδοχής στην Ιατρική Σχολή έχει: γενικό βαθμό 18 και άνω, απαραίτητο μάθημα κατεύθυνσης τη Βιολογία, αλλά και ένα ακόμη εκ των Μαθηματικών ή Χημείας ή Φυσικής, αλλά και αποδεικτικό άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας, ενώ επιπλέον απαιτείται συστατική επιστολή από το Λύκειο ή καθηγητή Πανεπιστημίου, σύντομη έκθεση προσωπικών στοιχείων και ενδιαφερόντων, επιστολές ή πιστοποιητικά που αφορούν νοσοκομεία, κλινικές, που θεωρούνται επιπρόσθετα προσόντα, αλλά και προσωπική συνέντευξη.

Η κοινοπραξία με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited ενδιαφέρεται να λειτουργήσει Ιατρική Σχολή σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου