Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Η υποκρισία με τα πανεπιστήμια

 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ίο νομοσχέδιο για ία μη κρατικά πανεπιστήμια, βάζοντας τέλος σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας από την αντιπολίτευση, που κλείνει τα μάτια της στην πραγματικότητα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά είχε δεσμευθεί για την ελεύθερη είσοδο των νέων στα πανεπιστήμια και αποκαλούσε τη Νίκη Κεραμέως «Ηρώδη που σφαγιάζει τα παιδιά» επειδή καθιέρωσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τώρα οδύρεται γιατί τάχα στα μη κρατικά ΑΕΙ θα σπουδάζουν Ιατρική μαθητές του 8 και του 9. Κάτι που άλλωστε δεν ισχύει.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ και στα δημόσια και στα μη κρατικά ΑΕΙ θα εισάγονται με τα ίδια κριτήρια, κανένα ξένο πανεπιστήμιο δεν δέχεται σπουδαστές Ιατρικής με χαμηλούς βαθμούς. Απλώς στα δημόσια οι βάσεις καθορίζονται από τον αριθμό των θέσεων και τα μόρια των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ στα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα ορίζονται από την Ανεξάρτητη Αρχή και τους όρους εισαγωγής των μητρικών ΑΕΙ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, τώρα ανακρούει ηρύμναν και ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανακαλύπτοντας προφάσεις που δεν στέκουν.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη δευτερολογία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι διαρκώς μετακινούν τα «γκολπόστ» προκειμένου να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Ωστόσο, κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποφαίνονται ότι αυτό δεν ισχύει, οι διατάξεις κινούνται εντός του Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μπορεί να κριθεί από τα κόμματα και δη της αντιπολίτευσης που εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας για όλα σχεδόν τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, παρά μόνο από τις δικαστικές Αρχές, έτσι λειτουργεί στις Δημοκρατίες η διάκριση των εξουσιών.

ΝΑΙ, αλλά καταργείται η δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αποκτούν δικαιώματα φοιτητές μη κρατικών ιδρυμάτων, επιμένουν τα κόμματα του «όχι». Μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα προπτυχιακά δίδακτρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου ή τα μεταπτυχιακά δίδακτρα των κρατικών ΑΕΙ, ούτε για τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα απόφοιτων κολεγίων. Επίσης, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Γαβρόγλου εν μία νυκτί μετέτρεψε τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ ισοπεδώνοντας επαγγελματικά δικαιώματα.

ΟΜΩΣ μειώνεται η χρηματοδότηση στα κρατικά ΑΕΙ, επιμένουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε μόνο επί κυβέρνησης Τσίπρα, από ίο 201 9 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 50%, επομένως το επιχείρημα δεν στέκει. ΝΑΙ, αλλά μπαίνει το στοιχείο της κερδοσκοπίας στην ανώτατη εκπαίδευση, ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και πάλι αδιάβαστοι είναι - ήδη υπάρχουν δημόσια ΑΕΙ που έχουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με κερδοσκοπικά πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ συνολικά η λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ θα διέπεται από ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας.

 

ΣΗΜΕΡΑ πάνω από 40.000 Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη θα σταματήσει σε μεγάλο βαθμό η εκπαιδευτική μετανάστευση σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρο ή άλλες χώρες και η Ελλάδα θα αποκτήσει νέες δυνατότητες προσέλκυσης νέων από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης δεν μετακινούν απλώς τα δοκάρια, αλλά κλείνουν και τα μάτια σε μια πραγματικότητα που τα έχει ξεπεράσει προ πολλού.

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου