Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Αλέξανδρος Κόπτσης: Πριν τις 15 Αυγούστου οι νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

 Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, είπε ότι το υπουργείο Παιδείας θα ζητήσει τον κατ’ εξαίρεση διορισμό των 3.770 εκπαιδευτικών, που είχε εξαγγείλει η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις 15 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου:

1) ανάλογο αίτημα θα γίνει και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών «έτσι ώστε το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου να βρίσκονται στα σχολεία»

2) τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών καθώς και οι πράξεις στις οποίες θα ορίζονται οι θέσεις διορισμών κατά ειδικότητα και κλάδο. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα δυο εμπλεκόμενα υπουργεία  (Οικονομικών και Εσωτερικών) θα ακολουθήσει η έκδοση προκήρυξης  για τον μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ωστόσο ο χρόνος δημοσίευσης της προκήρυξης αυτής, καθώς είναι γνωστό πως κατά την διαδικασία των εκλογών «παγώνει» κάθε διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο τομέα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι διορισμοί που προανήγγειλε η κα. Κεραμέως θα προέλθουν από τους παλιούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ που ισχύουν έως τα τέλη Αυγούστου του 2023.

Από τους νέους πίνακες, για τους οποίους οι αιτήσεις είναι σε εξέλιξη, αναμένεται να προκύψουν τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα κληθούν να στελεχώσουν και πάλι τα σχολεία όλης της χώρας τη νέα σχολική χρονιά.

Πότε «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να «παγώσουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αμέσως μετά τη διάλυση της Βουλής.

Το «πάγωμα» των προσλήψεων προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν2190/94, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικά φαινόμενα, που υποβαθμίζουν τη Δημόσια Διοίκηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ανωτέρω νόμου κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, (Π.Δ.173 / 2014, ΦΕΚ 277 Α ‘/ 31.12.2014), έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στο διορισμό ή στην πρόσληψη, καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ.1 του ν.2190 / 1994, όπως ισχύει, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας (άρθρο 100 του ν.3528 / 2007) και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου