Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΔΑΚΕ Ζακύνθου. Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό

                                                                                    


 

ΔΑΚΕ Ζακύνθου. Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Αλληλεγγύη στον

Ουκρανικό λαό

 

Στις 24/2/23 έκλεισε ένας ολόκληρος χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η εισβολή αυτή καταδικάστηκε από 141 χώρες μέλη του ΟΗΕ, γεγονός που φανερώνει τη διεθνή κατακραυγή για μία πολύμηνη επιθετική επιχείρηση που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν γίνει  πρόσφυγες σε όλη την  Ευρώπη.  Περισσότερα  από 5,3 εκατομμύρια  εκτιμάται ότι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ακούσαμε - είδαμε θηριωδίες που διαπράχθηκαν στις πόλεις Μπούτσα, Ιρπίν, Μαριούπολη, Ιζιούμ, Χερσώνα, Χάρκοβο και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις. Έρχονται στο φως χώροι μαζικής ταφής σε περιοχές που κατέχονταν μέχρι πρότινος από Ρώσους. Περισσότερα από 65.000 ρωσικά εγκλήματα πολέμου από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Αδιάκριτοι βομβαρδισμοί αμάχων, εσκεμμένες δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις, λεηλασίες και αναγκαστικοί εκτοπισμοί σε μαζική κλίμακα. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 7.200 άμαχοι και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» κατά μίας ευρωπαϊκής χώρας για τον έλεγχο βιομηχανικών μονάδων, εμπορικών δρόμων, λιμανιών, όπως και χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, «βαφτίστηκε» από τους επιτιθέμενους ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επί της ουσίας, όμως, πρόκειται για ξεκάθαρη επιδίωξη αλλαγής συνόρων κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Ο πόλεμος αυτός είναι μία συνέχεια του ρωσικού επεκτατισμού μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Για μία ακόμα φορά η πολύπαθη Ουκρανία δοκιμάζεται από το ρωσικό «γίγαντα», όπως είχε γίνει και παλαιότερα με το Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας (1932 – 1933) ή Γολοντόμορ.

Δυστυχώς στο λήμμα ¨Εισβολή¨, ¨Ουκρανία¨ ή ¨πόλεμος¨, στο επίσημο site της ΟΛΜΕ ανταποκρίνονται δύο μόνο αναφορές. Μια στις 13-03-2022 όπου… ¨Στηρίζουμε την αντιπολεμική πορεία-συναυλία μαθητών και φοιτητών…¨ γενικά και αόριστα και μια στις 4/4/2022 στα πλαίσια πανεργατικής απεργίας, με μια ενημερωτική – απλή αναφορά σε…εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Φαίνεται πως η ΟΛΜΕ αποδέχεται το αφήγημα της εισβολής. Όχι όμως η εκπαιδευτική κοινότητα. Τουλάχιστον όχι όλη.

Η ΔΑΚΕ καθηγητών Ζακύνθου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό. Ενημερώνει ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με το συνδικάτο των


εκπαιδευτικών της Ουκρανίας και θα ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς της Ζακύνθου κοινοποιώντας και στην ΟΛΜΕ, κάθε εξέλιξη της επικοινωνίας αυτής.

27/2/2023

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου