Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Η Παιδεία σε νέα εποχή

 

ΜE ΧΑΛΑΡΟΤΕΡΑ μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και χωρίς μάσκες έπειτα από δύο και πλέον έτη περιορισμών λόγω της πανδημίας αναμένεται να επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά την επόμενη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός ενόψψ της νέας σχολικής χρονιάς.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θα έρθει αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα στη λειτουργία του σχολείου, όπου εφαρμόζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες στον χώρο της Εκπαίδευσης. Αρχικά, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αφετηρία τους σχεδόν 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 25.000 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία διετία.

Ανάμεσα στις σημαντικές καινοτομίες στη λειτουργία του σχολείου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται στηγ Εκπαίδευση αναφορικά με τις διαδικασίες, αλλά και τις δράσεις, ενώ τη νέα χρονιά μαθητές και εκπαιδευτικοί θα χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία στις σχολικές αίθουσες, όπως διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών. Η σημαντικότερη τομή ενόψει του νέου σχολικού έτους είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 5.30 μ.μ. (από τις 4 μ. μ. που ίσχυε έως σήμερα).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ για τη στελέχωσή τους έχουν δρομολογηθεί πάνω από 3.200 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι η εγγραφή σε ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν προϋποθέτει κριτήρια, ενώ στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι αφενός η αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης με νέο πρόγραμμα, εμπλουτιεποχη σμένο με περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά, και αφετέρου η στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με προσέγγιση μεταξύ του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Στο νέο τοπίο της Παιδείας για τη χρονιά 2022-2023 που ανακοίνωσε το υπουργείο συμπεριλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί όμιλοι, που θα λαμβάνουν χώρα μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος, με αντικείμενα και δράσεις όπως δημιουργική απασχόληση, αθλητισμός, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, εκπαιδευτική ρομποτική κ.ά. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τη νέα χρονιά συγκαταλέγεται η υποχρεωτική διετής προσχολική εκπαίδευση, που υλοποιείται σε όλη τη χώρα, αλλά και η εκμάθηση αγγλικών στο Νηπιαγωγείο μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα. Επιπλέον, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων εντάσσονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με θεματικές για την οδική ασφάλεια, τη ρομποτική, την κλιματική αλλαγή, τη σεξουαλική αγωγή, την επιχειρηματικότητα, τον εθελοντισμό κ.ά. Παράλληλα, θα παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία των ειδικών πανελλαδικούς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Σημαντικό στοιχείο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς είναι η εφαρμογή των 1 66 νέων προγραμμάτων σπουδών, ο διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων από 62 σε 1 20 και η ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων. Ακόμα μία καινοτομία είναι η Τράπεζα Θεμάτων στην A’, Β’ και Γ' Λυκείου, με στόχο την αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, που ταυτόχρονα διασφαλίζει κάλυψη της ύλης σε όλη τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου