Μεσολόγγι, 3/4/2022
Ενημέρωση για τη ΓΣ Προέδρων
Φίλοι συνάδελφοι και συναγωνιστές
Στη ΓΣ Προέδρων της 2/4/2022 απολαύσαμε για μια ακόμη φορά τη φαρσοκωμωδία που στήνουν κάθε φορά οι αριστερές παρατάξεις.
Να σας ενημερώσω καταρχήν για τα αποτελέσματα:
Εισήγηση ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: δεν πέρασε (μονοψήφιος αριθμός ΕΛΜΕ στην ενδεικτική)
Εισήγηση Παρεμβάσεων: δεν πέρασε (μονοψήφιος αριθμός ΕΛΜΕ στην ενδεικτική)
Εισήγηση ΟΛΜΕ: δεν πέρασε (σε ονομαστική, περίπου 48% σε ψήφους και 52% στις ΕΛΜΕ)
Πρόταση για νέα απεργία – αποχή: δεν πέρασε για μια ακόμη φορά (δεν συγκέντρωσε ως απεργία το 66,7% των ψήφων αλλά και το 50%+1 των ΕΛΜΕ).
Πρόταση ΕΛΜΕ Πειραιά (διαβάστε πιο κάτω): δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία
Ψήφισμα για τους 114 διωκόμενους: πέρασε ομόφωνα (θα διαμορφωθεί από ΔΣ ΟΛΜΕ)
Ψήφισμα ΟΧΙ στο νόμο Χατζηδάκη για εκλογικές διαδικασίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ΓΕΜΗΣΟΕ κ.λ.π.: πέρασε (ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ομόφωνα, του επισήμανα πως δεν το ψηφίζω)
Για το τελευταίο θέμα, προσωπικά δεν είχα εξουσιοδότηση να ψηφίσω οτιδήποτε υπήρχε σε εισήγηση αλλά προτείνονταν ξεκομμένο. Όμως θεωρώ ότι η επιλογή της άρνησης στις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο Χατζηδάκη, κυρίως για τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες, ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες (ακύρωση εκλογών, μη αναγνώριση ΔΣ ΟΛΜΕ κ.λ.π). Προφανώς δεν μπορεί μόνο η παράταξη της ΔΑΚΕ να σηκώσει το θέμα αυτό, αλλά εκτιμώ ότι οφείλουμε να δηλώσουμε τις επιφυλάξεις μας για να μη χρεωθούμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη…
Είναι γνωστό ότι η εισήγηση της ΟΛΜΕ βγήκε από ζυμώσεις ΔΑΚΕ, ΣυνΕκ και ΠΕΚ. Και οι τρεις παρατάξεις έβαλαν νερό στο κρασί τους για να υπάρξει συμφωνία και θεωρώ ότι ως ένα σημείο καλώς έπραξαν για να αναδειχθεί άλλη μια φορά ότι οι υπόλοιποι δεν θέλουν συναινέσεις. Οι ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις κατέθεσαν δικές τους εισηγήσεις.
ΠΟΥΘΕΝΑ δεν πραγματοποιήθηκε «κανονική» ΓΣ παρά μόνο συσκέψεις μεταξύ …συγγενών και φίλων, με ελάχιστη προσέλευση συναδέλφων που «βαφτίστηκαν» ΓΣ λόγω καταστατικών προβλέψεων…
Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ, φάνηκε (ανάλογα με την παραταξιακή προέλευση καθενός, ως συνήθως) ότι ΑΣΕ και Παρεμβάσεις διαφώνησαν με την εισήγηση για ήσσονος σημασίας θέματα. Χαρακτηριστικά, Παρεμβασίτης ανέφερε ότι για το θέμα «τάδε» η εισήγηση ανέφερε μια γραμμή. Προφανώς αν ανέφερε 3 γραμμές θα ήταν ικανοποιημένος… ΠΑΜίτης αναφέρθηκε στα ενιαία κείμενα για την αξιολόγηση που δεν περιλήφθηκαν στην εισήγηση, αναδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν μοχλός πίεσης προς τους ΣυνΕκ πανελλαδικά, αφού και στη δική μου ΕΛΜΕ με το ίδιο επιχείρημα η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ πίεσε να μην ψηφίσουν την εισήγηση οι συνάδελφοι από τα ΣυνΕκ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, χάθηκε άλλη μια ευκαιρία να ψηφιστεί μια εισήγηση και ο κλάδος παραμένει σε αδράνεια με ευθύνη ΑΣΕ και Παρεμβάσεων. Είναι ένα θέμα που θα αναδείξουμε στην περιοχή μου ενόψει εκλογών για το συνέδριο…
Το πρώτο θέμα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη ΓΣ ήταν η ανυποχώρητη θέση των Παρεμβάσεων να τοποθετηθούν στο τέλος της ΓΣ όπως όλες οι παρατάξεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Μάλλον είχαν ξεχάσει ότι έχουν παραιτηθεί από αυτό, έχοντας προφανώς απεμπολήσει και το δικαίωμα που τους παρείχε η θέση τους… Το καταστατικό της ΟΛΜΕ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει ότι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα λόγου σε ΓΣ είναι οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ (ή εκπρόσωποι σε περίπτωση κωλύματος), τα μέλη του ΔΣ και της ΕΕ της ΟΛΜΕ. Επίσης αναφέρει ότι «μπορεί, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης να δοθεί ο λόγος, όχι και δικαίωμα ψήφου, σε πρόσωπα ειδικής κατάρτισης, αν κριθεί αναγκαίο να φωτιστεί το σώμα σε συγκεκριμένο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης». Οι Παρεμβάσεις ακόμη και όταν αντιλήφθηκαν ότι το καταστατικό δεν κάλυπτε τις αξιώσεις τους, προσπάθησαν να «εκμεταλλευτούν» αυτό το παραθυράκι πράγμα που απορρίφθηκε από το Προεδρείο που έκρινε ότι οι συνάδελφοι δεν είναι ούτε πρόσωπα …ειδικής κατάρτισης ούτε υπήρχε ανάγκη να διαφωτίσουν για κάποιο θέμα της Η.Δ. τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ. Μετά από ώρες αντεγκλήσεων διάβασαν μια καταγγελία και …ηρέμησαν… Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ΓΣ όλο και κάτι θα βρουν για να επιχειρήσουν να την τινάξουν στον αέρα και φυσικά παίρνουν πάντα την απάντηση που πρέπει… Σημειώνεται ότι οι Παρεμβάσεις έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλοντας τα μέλη του ως διορισμένα και το ΔΣ ως χουντικό. Όμως συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γραφεία, εξοπλισμό και άλλα προνόμια που είχαν ως μέλη του ΔΣ. Στις άλλες Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λ.π.) δεν ακολουθούν την ίδια στάση (παραιτήσεις), φαίνεται εκεί τα προνόμια είναι μεγαλύτερα και τους κάνει να ξεχνούν ότι και οι ίδιοι έχουν παράταση θητείας… Είναι επίσης απορίας άξιον γιατί παραμένουν στις θέσεις τους και στις ΕΛΜΕ που δεν έχουν κάνει εκλογές ακόμη…
Τέλος, η ΕΛΜΕ Πειραιά κατέθεσε την πρόταση: «να ζητήσει η ΓΣ Προέδρων από τις ΕΛΜΕ να ψηφίσουν αν επιθυμούν ή όχι συνέχιση της απεργίας αποχής από την αυτοαξιολόγηση». Αφού δεν πέρασε δηλαδή «από την πόρτα» η απεργία – αποχή, επιχειρήθηκε να περάσει «από το παράθυρο» από την ΑΣΕ (μέσω του εκπροσώπου της στην ΕΛΜΕ Πειραιά Πατίδη)…
Όπως είναι γνωστό, όταν έρχεται μια πρόταση για ψήφιση δεν νομιμοποιείται κανείς Πρόεδρος να την υπερψηφίσει (καταψηφίσει) εφόσον δεν είχε τεθεί προς συζήτηση στην ΕΛΜΕ του. Με αυτό το σκεπτικό τοποθετήθηκα στη ΓΣ και ζήτησα η συγκεκριμένη πρόταση να κατατεθεί έγκαιρα στις ΕΛΜΕ ενόψει επόμενης ΓΣ Προέδρων ώστε να κινηθούμε ανάλογα σε περίπτωση εξουσιοδότησης από τις ΕΛΜΕ μας. Ίδια ήταν η θέση και άλλων συναδέλφων που τοποθετήθηκαν. Συμπληρωματικά, εφόσον υπήρχε πρόβλεψη για απεργία – αποχή, το προεδρείο έθεσε θέμα ότι απαιτούνταν πλειοψηφία 66,7% και 50%+1 στις ΕΛΜΕ για να περάσει που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε.
Είναι εύκολο να αντιληφθείτε τι συνέβη στη διάρκεια της «συζήτησης» που διεξαγόταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους… Έφτασαν να αναφέρουν ότι το θέμα είχε τεθεί μέσω της εισήγησης της ΑΣΕ σε όλες τις ΕΛΜΕ. Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η εισήγηση της ΑΣΕ είχε τη στήριξη μονοψήφιου αριθμού ΕΛΜΕ… Ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν οτιδήποτε χωρίς εξουσιοδότηση αρκεί να πετύχαιναν το στόχο τους. Δεν πέρασε πάντως το επιχειρούμενο πραξικόπημα και το θέμα δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία. Είναι πάντως τραγικό το κόλλημα που έχουν φάει με την αξιολόγηση, ειδικά τώρα που αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν απαιτεί ούτε μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία ούτε φτιάχτηκε για να κατηγοριοποιεί τα σχολεία. Αλλού ήταν τα προβλήματα στην αξιολόγηση αλλά αυτά αρνήθηκαν να τα συζητήσουν όταν έπρεπε για να έχουν πάντα ένα πεδίο αντιπαράθεσης, όπως κάνουν με όλα τα μεγάλα ζητήματα… Άλλωστε αν όλα ήταν καλά στην εκπαίδευση δεν θα υπήρχαν ως παρατάξεις…
Η ΓΣ τελείωσε λίγο μετά τη 1 το πρωί…
Κατσαρός Κωνσταντίνος
Πρόεδρος ΔΣ και ΔΑΚΕ
Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου